Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικού παράγοντες είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος της Αισθητικής Πλαστικής που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της γήρανσης. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία εκμεταλλεύεται μέσω της φυγοκέντρισης το πλάσμα του υποψηφίου, ένα άμορφο συστατικό του αίματος, στο οποίο εμπεριέχονται αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση πρωτεϊνών, τους αυξητικούς παράγοντες, που προκαλούν την αναγέννηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτή η δημιουργία των κυττάρων πυροδοτεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που συμβάλλουν στην ανάπλαση του δέρματος.

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες είναι:

 • Η ευρύτερη περιοχή του προσώπου
 • Ο λαιμός
 • το ντεκολτέ
 • τα χέρια
 • Σε ποιους απευθύνεται;

Η θεραπεία εφαρμόζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες που έχουν κλείσει τη 3η δεκαετία και έχουν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Επομένως, δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Βέβαια, όλο και περισσότερα άτομα νεότερης ηλικίας προχωρούν στην εφαρμογή της θεραπείας, διότι με την πάροδο του χρόνου και την ηλικιακή ωρίμανση, οι αυξητικοί παράγοντες μειώνονται, άρα και οι κυτταρικές λειτουργίες εξασθενούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η θεραπεία να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική.

 • Ποιά κατηγορία ατόμων δεν μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία;

Η θεραπεία για την ανάπλαση του δέρματος βασίζεται στο αίμα. Επομένως, η πραγματοποίηση της αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες δεν συνιστάται για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις αναφορικά με την πήξη του αίματος, για έγκυες γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο κύησης και για άτομα που έχουν διαγνωστεί με τον ιό του HIV ή άλλη κακοήθη πάθηση. Γι’ αυτό το λόγο πριν από τη θεραπεία πραγματοποιούνται πάντοτε γενικές εξετάσεις αίματος.

 • Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες είναι μία από τις ασφαλέστερες μεθόδους αποκατάστασης και ανάπλασης των ιστών του δέρματος που υπόσχεται την απουσία πόνου και κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Ο υποψήφιος θα αισθανθεί μόνο ένα τσιμπηματάκι κατά την έγχυση του διαλύματος.

 • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπλοκές ικανές να προξενήσουν το αίσθημα του φόβου, καθώς το διάλυμα που εισέρχεται στον οργανισμό πηγάζει κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τον ίδιο τον οργανισμό. Ενδεχομένως να εμφανιστούν μόνο κάποια οιδήματα ή εκχυμώσεις στα σημεία νυγμού.

 • Πόσο διαρκεί η διαδικασία και τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται;

Η διάρκεια της διαδικασίας κυμαίνεται από 30 έως 45 λεπτά και διενεργείται κατόπιν τοποθέτησης μιας αναισθητικής κρέμας που προκαλεί τοπικά ήπια αναισθησία.

 • Πώς γίνεται η αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες;

Αρχικά εντοπίζεται η φλέβα από την οποία μπορεί να γίνει η λήψη του αίματος ποσότητας 20-30 ml, προκειμένου να διαχωριστεί το πλάσμα από τα υπόλοιπα συστατικά στοιχεία του αίματος. Ο διαχωρισμός γίνεται με τη βοήθεια της φυγοκέντρισης. Ύστερα προστίθεται η ενισχυτική ουσία στους αυξητικούς παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν τις κυτταρικές λειτουργίες. Το διάλυμα αυτό εγχέεται με μία λεπτή σύριγγα στο μεσαίο στρώμα του δέρματος (στο χόριο) της περιοχής που υπάρχει ανάγκη αναζωογόνησης.

 • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Ο υποψήφιος μπορεί να επιστρέψει χωρίς ενδοιασμούς στην εργασία και τις καθημερινές του ασχολίες ακολουθώντας του βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής και αποφεύγοντας την έντονη δραστηριότητα.

 • Πότε συνιστάται η επανάληψη της αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες;

Μετά την πρώτη εφαρμογή της αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες, συνιστάται η ανανέωση του ραντεβού με τον Πλαστικό Χειρουργό μετά από 1 χρόνο. Ιδανικά, οι συνεδρίες συνολικά χρειάζονται να είναι 2 ή 3 για να είναι διαχρονικά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, επειδή ο τύπος του δέρματος και οι προσωπικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου ποικίλουν, επαρκεί η μία φορά που θα εφαρμοστεί η θεραπεία, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

 • Αποτελέσματα

Χάρις την αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες επιτυγχάνεται η αποκατάσταση των ιστών και η αναδόμηση της επιδερμίδας. Με την πάροδο 2 εβδομάδων τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά και οριστικοποιούνται ύστερα από 1 μήνα. Η περιοχή υπό θεραπεία είναι πλέον σφριγηλή και φρέσκια και μπορεί να διατηρηθεί σε αυτήν την κατάσταση έως και 1 χρόνο μετά την πρώτη εφαρμογή. Οι ρυτίδες και η κυτταρίτιδα απαλύνονται, τα σημάδια ακμής επουλώνονται και η ένταση των ουλών καταπραΰνεται. Με την αναζωογόνηση και ενυδάτωση του δέρματος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου φαίνονται πιο λαμπερά, ‘’καθαρά’’ και αποκτούν μια νεανική όψη.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491