Τι είναι η ανόρθωση βραχιόνων;

Ως ανόρθωση των βραχιόνων ονομάζεται η επέμβαση που μεριμνά για την αισθητική εικόνα των μπράτσων. Συγκεκριμένα απομακρύνει την περίσσεια του δέρματος που εντοπίζεται στην περιοχή των βραχιόνων επαναπροσδιορίζοντας το μέγεθος και το σχήμα της. Η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και η χαλάρωση συνήθως επέρχονται με τη φυσιολογική φθορά του χρόνου αλλά και με την ξαφνική απώλεια πολλών κιλών.

  • Σε ποιούς απευθύνεται;

Η χαλάρωση του δέρματος είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται περισσότερο στις γυναίκες και πιο σπάνια στους άντρες μέσης ηλικία (<40 ετών) αλλά και σε άτομα νεότερης ηλικίας μετά από μεγάλη απώλεια κιλών ή ελλιπή σωματική άσκηση. Δεν ενδείκνυται για υπέρβαρα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη σε επέμβαση αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ή βρίσκονται εν μέσω ειδικής διατροφής για την απώλεια σωματικού βάρους.

  • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο Πλαστικός Χειρουργός ενημερώνεται πλήρως για το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου και συζητά με ειλικρίνεια για τα κίνητρα και τις προσδοκίες του μετά το χειρουργείο. Κατόπιν αυτού γίνονται κάποιες απαραίτητες μετρήσεις στην περιοχή των βραχιόνων και η λήψη ορισμένων φωτογραφιών. Πριν τον ορισμό της επέμβασης και των διαδικαστικών, είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για τα αποτελέσματα και τις πιθανές επιπλοκές.

  • Είναι επώδυνη η επέμβαση ανόρθωσης των βραχιόνων;

Όπως σε κάθε επέμβαση που πραγματοποιείται έλξη του δέρματος, έτσι και σε αυτή δεν προβλέπεται η παντελής απουσία πόνου μετεγχειρητικά. Άλλωστε ο βραχίονας, ως επέκταση του χεριού, είναι ένα σημείο του σώματος που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Ωστόσο ο πόνος είναι ελαφρύς και ανεκτός και εξομαλύνεται με τη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων που θα της προτείνει ο Πλαστικός Χειρουργός.

  • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Οι επιπλοκές σε αυτού του είδους την επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνουν  την δημιουργία αιματώματος ή φλεγμονής, το οίδημα και την ερυθρότητα των ουλών.

  • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν τη ανόρθωση των βραχιόνων;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος για την ανόρθωση των μηρών περιλαμβάνει μια αναδρομή στο ιατρικό ιστορικό του υποψηφίου, γενικές εξετάσεις αίματος, ένα καρδιογράφημα και ακτινογραφίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η προστασία του ασθενή από τυχόν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η υγεία του ασθενή είναι πρωταρχικό μέλημα της ιατρικής ομάδας.

  • Πόσο διαρκεί η επέμβαση ανόρθωσης των βραχιόνων και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η επέμβαση ανόρθωσης των βραχιόνων διαρκεί 1,5-2 ώρες. Για τις ήπιες περιπτώσεις αξιοποιείται η τοπική αναισθησία με μέθη, ενώ για την περίπτωση που η τομή καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση ενδείκνυται η χρήση της γενικής αναισθησίας. Το είδος της αναισθησίας θα επιλεχθεί κατόπιν συνεννόησης με τον Πλαστικό Χειρουργό λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του ασθενή.

  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Ανάλογα με το βαθμό της χαλάρωσης του δέρματος και την ύπαρξη τοπικού λίπους προσδιορίζεται η έκταση και το σημείο της τομής. Οι τομές που μπορούν να διενεργηθούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι οι εξής:

οριζόντια τομή στην περιοχή της μασχάλης: πραγματοποιείται όταν η χαλάρωση είναι ελαφριά και υπάρχει μερική συγκέντρωση λίπους.

κάθετη τομή στην εσωτερική επιφάνεια των βραχιόνων έως τον αγκώνα: πραγματοποιείται παράλληλα με την οριζόντια τομή όταν η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη.

επιμήκης τομή στην εσωτερική επιφάνεια των βραχιόνων έως τα πλάγια του θώρακα: πραγματοποιείται μετά την υψηλή απώλεια σωματικού βάρους όταν το δέρμα έχει κρεμάσει και παρουσιάζει μια ρυτιδιασμένη όψη.

Στη συνέχεια ακολουθεί το τράβηγμα και η συρραφή του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση το μπράτσο αποκτά ένα καλλίγραμμο σχήμα και τον επιθυμητό όγκο συγκριτικά με τα υπόλοιπα ανατομικά χαρακτηριστικά του σώματος.

  • Μετά το χειρουργείο

Εφόσον έχει προηγηθεί η  χρήση της τοπικής αναισθησίας με μέθη, ο ασθενής μπορεί να φύγει μετά από λίγες ώρες, διαφορετικά είναι απαραίτητο να παραμείνει για 24 ώρες και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Ήδη θα έχει εφαρμοστεί στον βραχίονα του μια ελαστική περίδεση που με τη συνεπή χρήση του για 1 μήνα θα εξασφαλίσει την ομαλή αποθεραπεία του και την αποφυγή τραυματισμών. Επίσης θα του δοθούν ιατρικές οδηγίες για τη φροντίδα και τον καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής, όπως επίσης και ήπια παυσίπονα που θα απαλύνουν το πρήξιμο και τη δυσφορία. Τα ράμματα μπορούν να αφαιρεθούν περίπου μετά από 2 εβδομάδες.

  • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Αν και ήδη από τις πρώτες ημέρες είναι εμφανής η βελτίωση στα μπράτσα, ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουράζεται και να περιορίζεται μόνο σε απαλές κινήσεις με τα χέρια και να μην σηκώνει βάρη τουλάχιστον για 20 ημέρες. Η επάνοδος στην εργασία είναι εφικτή μετά από 1 εβδομάδα, εκτός αν πρόκειται για χειρωνακτική εργασία, οπότε η επιστροφή θα προσδιοριστεί κατόπιν συζήτησης με το γιατρό. Επιπλέον, είναι σημαντική η αποχή από τη σωματική άσκηση για 1 μήνα, ώστε να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός.

  • Αποτελέσματα

Τα τελικά αποτελέσματα της ανόρθωσης των βραχιόνων είναι ορατά μετά από 3 μήνες. Η επέμβαση συσφίγγει και αποκαθιστά τη χαλάρωση του δέρματος, περιορίζοντας το τοπικό λίπος, και αναπτερώνει τη διάθεση του ασθενή χαρίζοντάς του αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ικανοποίηση. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και μπορούν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια ή να είναι μόνιμα. Ο χρονικός προσδιορισμός συντήρησης των αποτελεσμάτων εξαρτάται από το αν θα υπάρξουν μετέπειτα σημαντικές αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491