Τι είναι η μειωτική στήθους;

Η μειωτική στήθους είναι μια χειρουργική μέθοδος της Αισθητικής Πλαστικής με επανορθωτικό χαρακτήρα, καθώς απαλλάσσει τις γυναίκες από το μεγάλο μέγεθος του μαστού και το βεβαρυμμένο όγκο που κουβαλάνε. Ουσιαστικά αφαιρείται μέρος του αποθηκευμένου λίπους και του μαζικού αδένα και η περίσσεια του δέρματος, ώστε το στήθος να είναι πιο μικρό και ελαφρύ. Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζεται με την παράλληλη ανόρθωση του στήθους.

Μία γυναίκα προχωράει, συνήθως, στην επέμβαση όχι μόνο για λόγους αισθητικούς αλλά και πρακτικούς. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κύφωσης, δυσκολία στην αναπνευστική οδό, δερματίτιδα στην υπομάστιο περιοχή και πόνους στο στήθος, την πλάτη και τον αυχένα. Η μείωση του όγκου του μαστού προσφέρει ανακούφιση, ευφορία και αυτοπεποίθηση σε όσες γυναίκες υποφέρουν από υπερμέγεθες στήθος.

 • Σε ποιούς απευθύνεται;

Οποιαδήποτε γυναίκα έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της, διαθέτει μεγάλο και βαρύ στήθος με στηθόδεσμο που ξεπερνάει το D νούμερο και χαίρει άκρας γενικής υγείας, μπορεί να υποβληθεί στη διαδικασία μειωτικής. Μεγάλο ποσοστό των γυναικών, ήδη από την εφηβεία, υποφέρει από πτωτικό στήθος και αναζητάει μια λύση, συνήθως άσκοπα, δια της συνεχούς υποστήριξης με ένα στηθόδεσμο. Στόχος είναι η δημιουργία ενός όμορφου και σφριγηλού στήθους που δεν εμποδίζει στις καθημερινές ασχολίες και χαρίζει ευεξία και ευχαρίστηση.

 • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η μειωτική στήθους είναι μια επέμβαση που επηρεάζει τόσο την αισθητική εικόνα όσο και τη λειτουργικότητα του στήθους. Γι’ αυτό το λόγο, η επιθυμία της υποψηφίου για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου μεγέθους και σχήματος του στήθους λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τον Πλαστικό Χειρουργό που θα κρίνει αν οι ισχυρισμοί και οι προσδοκίες της υποψήφιας έχουν ρεαλιστική βάση. Αφού καταλήξουν σε  συμφωνία, γίνονται κάποιες μετρήσεις και η λήψη φωτογραφιών για μία μετέπειτα σύγκριση. Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί πτώσεων και ανάλογα την περίπτωση αποφασίζεται και η κατάλληλη χειρουργική αντιμετώπιση. Σε αυτή τη φάση η ενημέρωση σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπλοκές και τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντική. Αργότερα κανονίζονται τα σχετικά διαδικαστικά της επέμβασης.

 • Είναι επώδυνη η επέμβαση μειωτική στήθους;

Πρόκειται για μια επέμβαση που περιλαμβάνει ελάχιστο πόνο, κυρίως μετεγχειρητικά. Εξαρτάται βέβαια από την ιδιοσυγκρασία της κάθε υποψήφιας και τη δεξιοτεχνία του Πλαστικού Χειρουργού, ώστε να μην έχει προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Σε κάθε περίπτωση, έστω και προληπτικά, χορηγούνται αναλγητικά για την πιο σύντομη υποχώρηση του πόνου.

 • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Επιπλοκές είναι πιθανό να υπάρξουν πάντοτε μετά από ένα χειρουργείο. Ελαχιστοποιούνται όμως όταν η ασθενής ακολουθεί όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Κάποιες από τις επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι το πρήξιμο, η δημιουργία αιματώματος ή φλεγμονής, η εμφάνιση ερυθρότητας στις ουλές που καταπραΰνεται με την επάλειψη αντιβιοτικής κρέμας, η παρουσία ασυμμετρίας ή δυσμορφίας. Πιο σπάνια, μπορεί να επηρεαστεί η αίσθηση των θηλών ή να νεκρωθεί η περιοχή της θηλαίας άλω. Όλες οι επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερωθεί ο Πλαστικός Χειρουργός για την έγκαιρη καταπολέμησή τους.

 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την μειωτική στήθους;

Αρχικά γίνεται μία αναδρομή στο ιατρικό ιστορικό της υποψήφιας και ενθαρρύνεται η διακοπή του καπνίσματος και των αντιπηκτικών φαρμάκων. Ακολούθως πραγματοποιείται μια σειρά από εξετάσεις όπως είναι οι γενικές εξετάσεις αίματος με τον παράλληλο έλεγχο της πηκτικότητάς του, οι βιοχημικές εξετάσεις, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και η λήψη μαστογραφίας ή ενός υπερηχογραφήματος.

 • Πόσο διαρκεί η επέμβαση μειωτικής στήθους και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η χρονική διάρκεια εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος, το μέγεθος και το σχήμα του μαστού. Συνήθως η επέμβαση διαρκεί 3 με 4 ώρες μαζί με ταυτόχρονη ανόρθωση στήθους. Για την καλύτερη διαχείριση και τον μικρότερο τραυματισμό της ασθενή ενδείκνυται η χρήση της γενικής αναισθησίας. Δίνεται προτεραιότητα στην ασφάλεια και προστασία της ασθενή.

 • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Πρόκειται για μία εξατομικευμένη επέμβαση. Το στήθος διαφέρει σε κάθε γυναίκα, επομένως και η τεχνική που θα αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ίδια. Αρχικά σχεδιάζεται η περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι τομές (σχήμα άγκυρας). Αν το στήθος είναι υπερμέγεθες και παρουσιάζει μεγάλη πτώση, τότε οι τομές θα είναι μεγαλύτερες. Διαφορετικά θα πραγματοποιηθούν μικρότερες, χαρακτηριστικές της κάθετης μαστοπλαστικής. Ακολούθως απομακρύνεται το περιττό λίπος, ο μαζικός αδένας και η περίσσεια του δέρματος και η θηλή επανατοποθετείται σε σημείο υψηλότερο. Πολλές φορές μετασχηματίζεται και το μέγεθος της θηλαίας άλω. Ύστερα το δέρμα έλκεται προς τα κάτω, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το σχήμα του ανανεωμένου, πλέον, μαστού. Τα ράμματα για την συρραφή των τομών, αν δεν είναι απορροφήσιμα, αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδες.

 • Μετά το χειρουργείο

Λόγω της χρήσης γενικής αναισθησίας για την επέμβαση και για προληπτικούς λόγους, η ασθενής χρειάζεται να διανυκτερεύσει στην κλινική για 24 ώρες και να φύγει την επόμενη, αφού πρώτα αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις. Για 1 μήνα θα φοράει ανελλιπώς έναν υποστηρικτικό ελαστικό στηθόδεσμο που θα επιφέρει τη γρήγορη ανάρρωση της πάσχουσας περιοχής και θα αποτρέψει τυχόν τραυματισμούς. Για την αποφυγή οποιουδήποτε πόνου χορηγούνται ήπια αναλγητικά και ιατρικές οδηγίες που θα συμβάλλουν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων και την επούλωση του μαστού.

 • Η μειωτική του στήθους έχει κάποια επίπτωση στο θηλασμό;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επερχόμενη εγκυμοσύνη, δεν δημιουργείται κάποια επιπλοκή στη διαδικασία του θηλασμού, καθώς κατά την επέμβαση δεν επηρεάζονται οι γαλακτοφόροι πόροι και οι θηλές. Ωστόσο λόγω της κύησης μπορεί να αλλάξει η ανατομία του στήθους, δηλαδή το μέγεθος και το σχήμα του.

 • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Στη αρχή η ασθενής θα αισθάνεται μία δυσφορία και ένας βάρος, γι’ αυτό την πρώτη εβδομάδα χρειάζεται ο οργανισμός να ξεκουραστεί. Ωστόσο, είναι εφικτή η ενασχόληση με ελαφριές εργασίες. Μετά από 1 ή 2 εβδομάδες η ασθενής θα είναι σε θέση να επιστρέψει στον εργασιακό της χώρο ανάλογα με τη φύση της δουλειάς και κατόπιν ιατρικής σύστασης. Για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2 μηνών, θα πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρη και να κάνει έντονη γυμναστική άσκηση προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας επιπλοκής ή τραυματισμού.

 • Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα τελειοποιούνται μέσα σε διάστημα 3-6 μηνών. Το στήθος είναι αισθητά πιο ελαφρύ, σφιχτό και συμμετρικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα ανατομικά χαρακτηριστικά του σώματος. Το αισθητικό αποτέλεσμα διαρκεί χρόνια αρκεί να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος που θα επηρεάσουν το μέγεθος και το σχήμα του μαστού. Πλέον μπορεί κάθε γυναίκα να απολαύσει το ανανεωμένο της στήθος χωρίς δισταγμό, δυσφορία και αρνητικές σκέψεις.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491