Τι ονομάζεται υπεριδρωσία;
Ως υπεριδρωσία ονομάζεται η υπερβολική εφίδρωση του οργανισμού που απελευθερώνεται από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες που βρίσκονται σχεδόν σε όλη της επιφάνεια του δέρματος. Δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε δύο τύπους:
- την πρωτοπαθή: η εφίδρωση εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, την μασχάλη, το πέλμα και την παλάμη (εστιακή υπεριδρωσία) και αποτελεί μια γενετική προδιάθεση.
- τη γενικευμένη: η εφίδρωση παρατηρείται σε όλη την επιφάνεια του σώματος και κατά ένα μεγάλο ποσοστό σχετίζεται με νοσήματα όπως είναι ο θυρεοειδής, οι αγχώδεις ή ορμονικές διαταραχές ή με φάρμακα που προκαλούν την υπερβολική παραγωγή του ιδρώτα σαν παρενέργεια.
- Τι είναι η θεραπεία υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη;
Η θεραπεία υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη θεωρείται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα και συγκεκριμένα της πρωτοπαθής εστιακής υπεριδρωσίας. Η βοτουλινική τοξίνη περιέχει μια πρωτεΐνη τύπου Α που προκαλεί ανατάξιμη χημική απονεύρωση στους μύες, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός σύσπασής τους και να ανασταλεί η λειτουργία των μυοεπιθηλιακών κυττάρων των ιδρωτοποιών αδένων. Ο ιδρώτας χάρις τη συμβολή της βοτουλινικής τοξίνης μειώνεται κατά 70 – 90%.
- Σε ποιά ηλικία μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη θεραπεία;
Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει άτομα κάθε ηλικίας, που ανήκουν και στα δύο φύλα. Εντονότερα παρατηρείται σε άτομα που είναι άνω των 20 ετών αλλά πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί και στην εφηβεία. Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές επαφές τόσο σε επίπεδο επαγγελματικό όσο σε προσωπικό και κοινωνικό. Γι’ αυτό στη θεραπεία συμμετέχουν όσοι επιθυμούν να απαλλαγούν από το δυσχερές συναίσθημα που προκαλεί η υπεριδρωσία με τρόπο ασφαλή και ανώδυνο.
- Τι είδους εξέταση θα χρειαστεί πριν τη θεραπεία υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη;
Για τη διάγνωση της υπεριδρωσίας, πραγματοποιείται στην αρχή η ανάκτηση του ιατρικού ιστορικού του υποψηφίου και στη συνέχεια ακολουθεί η ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση των περιοχών που υποφέρουν. Για την ποιοτική εκτίμηση διενεργείται το τεστ αμύλου – ιωδίου (Minor test) που θα αναλάβει την ανίχνευση των περιοχών που παρουσιάζουν υψηλή έκκριση ιδρώτα. Συγκεκριμένα τοποθετείται στις πάσχουσες περιοχές ένα διάλυμα ιωδίου και κατόπιν πούδρα αμύλου που μετά από λίγη ώρα θα αναδείξουν τις περιοχές, εμφανίζοντας ένα μωβ ή μαύρο σκούρο χρώμα. Ύστερα εκτιμάται ποσοτικά η υφιστάμενη κατάσταση με την εναπόθεση ενός ειδικού απορροφητικού χαρτιού που θα προσδιορίσει το βαθμό εφίδρωσης.
- Είναι επώδυνη η θεραπεία;
Η θεραπεία υπειδρωσίας είναι απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη. Ο υποψήφιος αντιδρά μόνο κατά την έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης στα σημεία νυγμού λόγω της επιφανειακής εισχώρησης της βελόνας στο δέρμα. Ίσως στην περιοχή της παλάμης, ανάλογα την ιδιοσυγκρασία του υποψηφίου, να είναι λίγο επίπονη η διαδικασία εξαιτίας των νεύρων που διαπερνούν την περιοχή.
- Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;
Η βοτουλινική τοξίνη είναι ευρέως γνωστή στον κλάδο της ιατρικής για τις πολλαπλές εφαρμογές της ως υλικό ανάπλασης και αποκατάστασης σε περιοχές που χρειάζονται τη μυοχαλαρωτική ιδιότητά της για την καταπολέμηση του εκάστοτε προβλήματος. Η παρουσία αλλεργικής αντίδρασης σε αυτήν είναι εξαιρετικά σπάνια. Επίσης, η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη δεν αποδίδει ένα μόνιμο αποτέλεσμα, καθώς οι ιστοί επιδιορθώνουν την αδρανοποίηση που έχουν υποστεί οι ιδρωτοποιοί αδένες κι έτσι η θεραπεία είναι αναστρέψιμη.
- Πόσο διαρκεί η διαδικασία και τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται;
Η διαδικασία της ανίδρωσης διαρκεί 20 – 30 λεπτά ανάλογα με τον αριθμό των υπό θεραπεία περιοχών. Για την ελαχιστοποίηση του πόνου επαλείφεται μία αναισθητική κρέμα που δρα δημιουργώντας ένα μούδιασμα στην περιοχή.
- Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη;
Αρχικά σχεδιάζονται τα σημεία που παρουσιάζουν ισχυρή εφίδρωση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται μια αναισθητική κρέμα που θα απαλύνει την αίσθηση του τσιμπήματος κατά την έγχυση της πρωτεΐνης. Οι ενδοδερμικές ενέσεις πραγματοποιούνται σταδιακά υπό γωνία 170ο στις υπό θεραπεία περιοχές. Η έγχυση (0,1 ml) της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α στα σημεία νυγμού δημιουργεί προσωρινή ανιδρωσία που γίνεται εμφανής μετά από δύο ημέρες.
- Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;
Η θεραπεία αυτή δεν συνοδεύεται από περιορισμούς στην καθημερινότητα, καθώς δεν απαιτεί ορισμένο χρόνο αποθεραπείας. Ο υποψήφιος μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και τις καθημερινές του ασχολίες ανενόχλητος προσέχοντας μόνο την έκθεση του στην ηλιακή ακτινοβολία και αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ για 3 ημέρες.
- Πότε συνιστάται η επανάληψη της θεραπείας;
Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν περίπου 8 μήνες ανάλογα με την περιοχή στην οποία εφαρμόζονται οι εγχύσεις. Επειδή η βοτουλινική τοξίνη δεν σταματάει ολοσχερώς αλλά μειώνει την έκκριση του ιδρώτα, συνιστάται η επανάληψη της συνεδρίας αμέσως μόλις αρχίσει να γίνεται αισθητή η ποσοστιαία αύξηση του ιδρώτα κατόπιν έντονης φυσικής άσκησης ή με το πέρας μιας αγχώδους κατάστασης.
- Αποτελέσματα
Η θεραπεία υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη εξειδικεύεται στην πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία και προκαλεί σημαντική μείωση στην υπε-παραγωγή του ιδρώτα. Ήδη από τις πρώτες 2-5 ημέρες τα αποτελέσματα είναι ορατά, με τον υποψήφιο να μην ιδρώνει στον ίδιο βαθμό και να απολαμβάνει τις κοινωνικές του συναναστροφές και τα χόμπι του χωρίς άγχος και δισταγμό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εντυπωσιακά.