Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια μέθοδος της Αισθητικής Χειρουργικής για την απώλεια του τοπικού λίπους και τη βελτίωση της συμμετρίας στο σώμα. Δεν γίνεται για τη σωματική απώλεια του βάρους, τη σύσφιξη του δέρματος ή την αφαίρεση της κυτταρίτιδας και των ραγάδων. Τα λιποκύτταρα απομακρύνονται και το περίγραμμα του σώματος σμιλεύεται προσφέροντας μια ανανεωμένη εικόνα. Η ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί είναι μέχρι τέσσερα λίτρα. Για την αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας, η επέμβαση χρειάζεται να επαναληφθεί.

Συνήθως, εφαρμόζεται στις γυναίκες στην περιοχή των γλουτών, των μηρών και της κοιλιάς και στους άντρες στην περιοχή των μαστών (ψευδογυναικομαστία) και της κοιλιάς. Επιπλέον, η λιποαναρρόφηση δύναται να γίνει και στους γοφούς, τις γάμπες, το λαιμό, τους βραχίονες και τη μέση.

 • Σε ποιους απευθύνεται;

Σε λιποαναρρόφηση μπορούν να προχωρήσουν όσα άτομα είναι άνω των 30 ετών και επιθυμούν είτε να αποκτήσουν ένα καλλίγραμμο σώμα αποδεσμεύοντας το περιττό τοπικό λίπος που δεν μπορούν να χάσουν μέσα από την άσκηση και τη διατροφή είτε να απαλλαγούν από τη χρόνια παχυσαρκία που επιδεινώνει την υγεία τους και επηρεάζει τη γενική τους εικόνα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να μην νοσεί,  ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 • Ποια είναι η διαφορά της λιποαναρρόφησης και της λιπογλυπτικής;

Όπως έχει επισημανθεί, η λιποαναρρόφηση αφορά την κατά τόπους απομάκρυνση του περίσσιου αποθηκευμένου λίπους ενώ η λιπογλυπτική σχετίζεται με την επεξεργασία και μεταμόσχευση των λιποκυττάρων από το σημείο που εντοπίστηκε το τοπικός πάχος σε άλλες περιοχές του σώματος. Ουσιαστικά η λιπογλυπτική λειτουργεί συμπληρωματικά στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης για ένα καλύτερο και πιο συμμετρικό αποτέλεσμα.

 • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η πρώτη επίσκεψη στον Πλαστικό Χειρουργό έχει στόχο να ξεδιπλώσει τις επιθυμίες και τα κίνητρα του ενδιαφερόμενου και να γίνει μια διάγνωση του προβλήματος σχετικά με το σημείο του σώματος που εντοπίζεται το πρόβλημα, τις εναλλακτικές τεχνικές για την επέμβαση και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κατόπιν σύντμησης των απόψεων, ο Πλαστικός Χειρουργός και ο υποψήφιος μπορούν να ορίσουν την ημερομηνία και τα διαδικαστικά που απαιτούνται για την επέμβαση.

 • Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες επεμβατικές μεθόδους με ελάχιστες επιπλοκές. Άλλωστε ο όγκος τον εξετάσεων που γίνεται αποσκοπεί στον προληπτικό έλεγχο των νοσημάτων και παθήσεων που μπορεί να επηρεάσουν τη ροή και το αποτέλεσμα της επέμβασης.

 • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Ωστόσο οι συνηθέστερες είναι το οίδημα, το αιμάτωμα, η υπεραισθησία, το σέρομα (δημιουργία περίσσιου υγρού στη γύρω περιοχή), η φλεγμονή κι η δυσμορφία των ουλών είναι αντιμετωπίσιμες.

 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν τη λιποαναρρόφηση;

Μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του υποψηφίου, απαιτούνται κάποιες εξετάσεις για την ανάκτηση δεδομένων που θα επιτρέψουν την ομαλή ροή της επέμβασης. Αυτές είναι οι γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων, οι βιοχημικές εξετάσεις, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακα και σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο, οι ορμονολογικές εξετάσεις. Παράλληλα ο Πλαστικός Χειρουργός, θα δώσει κάποιες επιπλέον προεγχειρητικές οδηγίες για άτομα που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των καπνιστών ή ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή.

 • Πόσο διαρκεί η λιποαναρρόφηση και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τον αριθμό των σημείων που υπάρχει το τοπικό πάχος και το ποσοστό του λιπώδους ιστού που εντοπίζεται σε αυτά, όπως επίσης και από την εκάστοτε τεχνική που θα αξιοποιήσει ο Πλαστικός Χειρουργός, κατόπιν συμφωνίας με τον υποψήφιο. Γενικά μια επέμβαση λιποαναρρόφησης μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 4 ώρες. Συνήθως, χρησιμοποιείται η τοπική αναισθησία με μέθη αλλά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός των σημείων για απομάκρυνση του τοπικού λίπους, ενδείκνυται η χρήση της γενικής αναισθησίας.

 • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Οποιαδήποτε τεχνική λιποαναρρόφησης και να αξιοποιηθεί, η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια. Συνήθως χρησιμοποιείται η υγρή μέθοδος έγχυσης διαλυμάτων (wet liposuction) που περιλαμβάνουν τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη. Διενεργούνται 2 μικρές οπές από τις οποίες διέρχεται μια ειδική λεπτή κάνουλα διαμέτρου 2-5 χιλιοστών. Το πίσω μέρος της κάνουλας συνδέεται με ένα σωλήνα σιλικόνης, μέσα από τον οποίο γίνεται η ομοιογενής αναρρόφηση των λιποκυττάρων με τη βοήθεια των κενών που δημιουργεί η αντλία. Οι ουλές που πραγματοποιούνται δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

 • Μετά το χειρουργείο

Αν έχει εφαρμοστεί τοπική αναισθησία, ο ασθενής είναι σε θέση μετά από κάποιες ώρες να αποχωρήσει από την κλινική και να επιστρέψει στο σπίτι του, διαφορετικά θα χρειαστεί να παραμείνει για 1 ημέρα. Με την έξοδο του από την κλινική και για 1-1,5 μήνα είναι σημαντικό ο ασθενής να φοράει έναν ελαστικό επίδεσμο – κορσέ ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της χαλάρωσης του δέρματος. Στην αρχή, θα εμφανιστούν στην πάσχουσα περιοχή κάποια οιδήματα, ίσως και εκχυμώσεις, που θα υποχωρήσουν σταδιακά, κι ένας ελαφρύς πόνος, ο οποίος μπορεί να απαλυνθεί με τη χορήγηση αναλγητικών. Με το πέρας 1-2 εβδομάδων, κατόπιν συνεννόησης με τον Πλαστικό Χειρουργό, τα ράμματα μπορούν αφαιρεθούν αν δεν είναι απορροφήσιμα.

 • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στον εργασιακό του χώρο μετά από 2-3 ημέρες. Ωστόσο για τουλάχιστον 1 μήνα χρειάζεται να αποφεύγει τις έντονες καθημερινές ασχολίες και να φοράει αδιαλείπτως τον ελαστικό επίδεσμο – κορσέ. Όσο περνάει ο καιρός, η εικόνα της πάσχουσας περιοχής θα βελτιώνεται, καθώς τα οιδήματα θα υποχωρούν, και ο ασθενής θα μπορεί να συμμετέχει σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Η πλήρης ανάρρωση θα επέλθει μόλις σε 2-3 μήνες.

 • Αποτελέσματα

Η λιποαναρρόφηση προσφέρει θεαματικά και μόνιμα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα λιποκύτταρα δεν μπορούν αναπτυχθούν ξανά μετά την απομάκρυνσή τους. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος, σε περίπτωση αύξησης του βάρους, το λίπος να αποθηκευτεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Γι’ αυτό η λιποαναρρόφαση πρέπει να συνοδεύεται από καλή φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή που θα επιτρέπουν τη διατήρηση ενός υγιούς και καλοσχηματισμένου σώματος.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491