Τι είναι η λιπογλυπτική;

Η λιπογλυπτική, ως όρος ιατρικός και καλλιτεχνικός, αποτελεί μια συμπληρωματική επεμβατική μέθοδο της λιποαναρρόφησης που παραπέμπει στη σμίλευση του σώματος με τη μεταμόσχευση αποθεμάτων τοπικού λίπους για τη βελτίωση του σχήματος και της εικόνας του σώματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λιπογλυπτική δεν συμβάλλει στην απώλεια περιττών κιλών ούτε αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα. Αναχαιτίζει τις διογκωμένες περιοχές σε πιο ελκυστικά περιγράμματα βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του δέρματος. Για την εξασφάλιση ενός πιο αρμονικού αποτελέσματος πολλές φορές συνδυάζεται με τη λιποαναρρόφηση.

Συνήθως, οι περιοχές από τις οποίες εξάγεται το περίσσιο τοπικό λίπος είναι οι ακόλουθες:

 • η κοιλιά και το κοιλιακό τοίχωμα
 • οι γλουτοί
 • οι μηροί
 • εσωτερικά γόνατα
 • η μέση
 • ο λαιμός
 • το στήθος
 • Σε ποιους απευθύνεται;

Η λιπογλυπτική απευθύνεται σε υγιείς άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τη τρίτη δεκαετία της ηλικίας τους και διαθέτουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και τοπικό λίπος που επιμένει και δεν απομακρύνεται με ειδικές δίαιτες και φυσική άσκηση. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να έχουν καλή ελαστικότητα του δέρματος, ώστε το δέρμα να σφίξει μετά την αφαίρεση του λίπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών προχωρημένης ηλικίας, ενδείκνυται η ολική λιπεκτομή μετά από λιποαναρρόφηση, καθώς το δέρμα έχει χάσει την ελαστικότητά του.

 • Ποια είναι η διαφορά της λιποαναρρόφησης και της λιπογλυπτικής;

Όπως έχει επισημανθεί, η λιποαναρρόφηση αφορά την κατά τόπους απομάκρυνση του περίσσιου αποθηκευμένου λίπους ενώ η λιπογλυπτική σχετίζεται με την επεξεργασία και μεταμόσχευση των λιποκυττάρων από το σημείο που εντοπίστηκε το τοπικός πάχος σε άλλες περιοχές του σώματος. Ουσιαστικά η λιπογλυπτική λειτουργεί συμπληρωματικά στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης για ένα καλύτερο και πιο συμμετρικό αποτέλεσμα.

 • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η πρώτη συνάντηση αποσκοπεί στη προσεκτική εξέταση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης. Κατά τη διάρκειά της θα εκτιμηθούν οι προσδοκίες του υποψηφίου και θα συγκριθούν με τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επέμβασης. Είναι φρόνιμο να πραγματοποιηθεί μία επιπλέον συζήτηση σχετικά με τις εναλλακτικές μεθόδους και τις πιθανές επιπλοκές. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης. Παράλληλα θα ληφθούν κάποιες φωτογραφίες που θα αξιοποιηθούν μελλοντικά, προκειμένου να ελεγχθεί το ποσοστό βελτίωσης. Στο τέλος, κατόπιν σύντμησης των απόψεων, είναι δυνατόν να οριστεί η ημερομηνία και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

 • Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Σύμφωνα με ασθενείς που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση, υπάρχει μια ελαφριά δυσφορία ή σφίξιμο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, το οποίο ελαχιστοποιείται με το ειδικό αναισθητικό διάλυμα που εγχέεται. Επίσης χορηγούνται στον ασθενή αναλγητικά παυσίπονα ικανά να περιορίσουν τον μετεγχειρητικό πόνο.

 • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Κατά τη διάρκεια της λιπογλυπτικής είναι δύσκολο να εμφανιστούν επιπλοκές που επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα και την υγεία του ασθενή. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι το αιμάτωμα, η επιμόλυνση της περιοχής, η θρόμβωση της φλέβας του κάτω άκρου ύστερα από πλήρη ακινησία του ασθενή, η αργή ανάκαμψη εξαιτίας της διατήρησης κακών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα, η υπερτροφία ή ατροφία ουλών, η συγκέντρωση υγρού, η προσωρινή υπαισθησία και μικροασυμμετρίες ή ανωμαλίες.

Όλες οι προαναφερθείσες επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες κατόπιν της έγκαιρης ενημέρωσης του γιατρού και την πλήρη εφαρμογή των ιατρικών συμβουλών του.

 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν τη λιπογλυπτική;

Πριν από κάθε επέμβαση είναι απαραίτητο να γίνονται κάποιες εξετάσεις που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση της επέμβασης και την προστασία του υποψηφίου από τυχόν επιπλοκές. Αρχικά πραγματοποιείται μια αναδρομή στο ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια διεξάγονται γενικές εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα, όπως επίσης και ένας ορμονικός έλεγχος και μία εξέταση από ενδοκρινολόγο. Παράλληλα επισημαίνονται κάποιες προεγχειρητικές οδηγίες για άτομα που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των καπνιστών ή ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή.

 • Πόσο διαρκεί η λιπογλυπτική και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η λιπογλυπτική διαρκεί 1-3 ώρες και ανάλογα με το εύρος των υπό θεραπεία περιοχών και την έκταση του προβλήματος πραγματοποιείται γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία με μέθη.

 • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Αρχικά σχεδιάζονται οι περιοχές ενδιαφέροντος και διενεργούνται οι απαραίτητες τομές σε σημεία που καλύπτονται από τις φυσικές πτυχές του σώματος. Οι τομές είναι πολύ μικρές και μέσα από αυτές εισέρχονται λεπτές κάνουλες που θα απορροφήσουν το περίσσιο αποθηκευμένο λίπος και θα το μεταφέρουν σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν βαθουλώματα και ρυτίδες. Παράλληλα απομακρύνεται και το υποδόριο λίπος που βρίσκεται κοντά στο δέρμα, γι’ αυτό και η εξωτερική όψη του δέρματος συσφίγγεται και ανανεώνεται.

 • Μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από την κλινική, αν έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία με μέθη, διαφορετικά μπορεί να παραμείνει για 1 ημέρα, εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος. Από την πρώτη κιόλας ημέρα θα έχουν εφαρμοστεί στις πάσχουσες περιοχές επίδεσμοι συμπίεσης που θα επιταχύνουν την περίοδο ανάρρωσης. Τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις που θα εμφανιστούν, θα υποχωρήσουν σταδιακά μέσα σε 3 εβδομάδες. Για την άμεση ανακούφιση, ο Πλαστικός Χειρουργός θα συνταγογραφήσει ήπια παυσίπονα που θα εξομαλύνουν κάθε ενόχληση και θα περιορίσουν τον πόνο. Όσα τα ράμματα δεν είναι απορροφήσιμα, θα αφαιρεθούν μετά από 2 εβδομάδες.

 • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Αναλόγως με το εύρος των περιοχών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να προσαρμόσει την περίοδο ανάρρωσης. Αν η επέμβαση ήταν μικρή, μπορεί μετά από 1 εβδομάδα να επανέλθει στις καθημερινές του ασχολίες και τον εργασιακό του χώρο, εφόσον πρόκειται για δουλειά γραφείου. Διαφορετικά θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό για το χρονικό διάστημα ανάκαμψης που απαιτείται.

 • Αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα βελτίωσης του σώματος φαίνονται ήδη με το πέρας των 2 μηνών. Οι ζητούμενες περιοχές έχουν αρχίσει σιγά σιγά να παίρνουν το επιθυμητό σχήμα και να εναρμονίζονται με το υπόλοιπο σώμα. Το οριστικό αποτέλεσμα επέρχεται σε 4 – 6 μήνες και είναι μόνιμο αν συνδυαστούν με ισορροπημένη διατροφή και καλή φυσική άσκηση. Αν και τα λιποκύτταρα καταστρέφονται, τα εναπομείναντα μπορούν να διευρυνθούν και να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να αποφεύγονται οι μεγάλες αποκλίσεις από το φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491