Τι είναι η ανόρθωση στήθους;

Η ανόρθωση στήθους, αλλιώς μαστοπηξία, είναι η αισθητική επέμβαση που διορθώνει την πτώση του στήθους μίας γυναίκας μετά από την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την εμμηνόπαυση, τις έντονες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους και τη περίσσεια του δέρματος λόγω απώλειας της ελαστίνης, αποκαθιστώντας παράλληλα τη θέση της θηλής. Πολλές φορές μπορεί να συνδυαστεί με μειωτική ή αύξηση του στήθους για τη δημιουργία ενός θελκτικού μαστού.Το στήθος είναι ένα όργανο – σύμβολο της γυναικείας φύσης, το οποίο επιδρά σημαντικά στη ψυχολογία της. Ένα σφριγηλό στήθος προσδίδει αυτοπεποίθηση, συναισθηματική ασφάλεια και σιγουριά. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τη γυναίκα περισσότερο ελκυστική στο ανδρικό κοινό και επηρεάζουν σημαντικά τον κοινωνικό και προσωπικό της περίγυρο.

  • Σε ποιούς απευθύνεται;

Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να βιώνει αρνητισμό και δυσανασχέτηση λόγω του σχήματος ή του όγκου του στήθους της, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην επέμβαση και να επανορθώσει την ατέλεια ή δυσμορφία που έχει δημιουργηθεί. Αρκεί η ενδιαφερόμενη να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της και να χαίρει άκρας γενικής υγείας χωρίς να συντρέχουν άλλοι σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

  • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η πρώτη επίσκεψη στον Πλαστικό Χειρουργό έχει στόχο να ξεδιπλώσει τις επιθυμίες και τα κίνητρα της ενδιαφερόμενης και να προσδιορίσει τη ρεαλιστική βάση των προσδοκιών της. Η ενδιαφερόμενη πρέπει να διακατέχεται από πλήρη αυτογνωσία και ψυχική ισορροπία. Στη συνέχεια, γίνονται κάποιες μετρήσεις και η λήψη φωτογραφιών για να γίνει, κατόπιν της επέμβασης, μια σύγκριση των αποτελεσμάτων με την προηγούμενη κατάσταση. Ο Πλαστικός Χειρουργός οφείλει πάντοτε, στο στάδιο αυτό, να ενημερώνει για τυχόν επιπλοκές και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μετά από σύντμηση απόψεων, ακολουθεί η πραγματοποίηση μιας συζήτησης σχετικά με τα διαδικαστικά της επέμβασης.

  • Είναι επώδυνη η επέμβαση ανόρθωσης στήθους;

Καθ’ ότι τις περισσότερες φορές η επέμβαση γίνεται με τη χρήση γενικής αναισθησίας, η ασθενής δεν αισθάνεται κάποιον πόνο. Αργότερα, όμως, μετεγχειρητικά, υπάρχει ένας ήπιος πόνος, ο οποίος είναι διαχειρίσιμος και καταπραΰνεται με ειδικά παυσίπονα.

  • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Η ανόρθωση στήθους είναι μια επέμβαση αρκετά δημοφιλής σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να προχωρήσουν στην επέμβαση παρά τη σχετική πολυπλοκότητα που τη χαρακτηρίζει, διότι είναι ασφαλής και ο βαθμός εμφάνισης επιπλοκών είναι αρκετά χαμηλός. Επιπλοκές όπως είναι το αιμάτωμα, η φλεγμονή και η ασυμμετρία μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φόβο με την έγκαιρη ενημέρωση του Πλαστικού Χειρουργού και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

  • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την ανόρθωση στήθους;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται για προληπτικούς λόγους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αρχικά συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος και την των αντιπηκτικών φαρμάκων και γίνεται η ανάκτηση του ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά από εξετάσεις όπως είναι οι γενικές εξετάσεις αίματος με τον παράλληλο έλεγχο της πηκτικότητάς του, οι βιοχημικές εξετάσεις, το καρδιογράφημα και η ακτινογραφία θώρακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και η λήψη μαστογραφίας ή ενός υπερηχογραφήματος.

  • Πόσο διαρκεί η επέμβαση ανόρθωσης στήθους και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Ο χρόνος εκτέλεσης της επέμβασης διαφέρει  ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος που έχει εντοπιστεί και του είδους της τεχνικής ή των τεχνικών που θα αξιοποιήσει ο Πλαστικός Χειρουργός. Γενικά η διάρκεια κυμαίνεται από 1,5 έως 3,5 ώρες. Η ανόρθωση στήθους συνήθως πραγματοποιείται με την ταυτόχρονη αύξηση ή μειωτική του. Γι’ αυτό το λόγο ενδείκνυται η χρήση της γενικής αναισθησίας για την προστασία της ασθενή. Ωστόσο, αν η πτώση ή η χαλάρωση του δέρματος είναι σχετικά μικρή, η επέμβαση μπορεί να γίνει, πιο σπάνια, με την αξιοποίηση της τοπικής αναισθησίας με μέθη.

  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Η επέμβαση ανόρθωσης του στήθους είναι μια σύνθετη διαδικασία που επιτάσσει τη δεξιοτεχνία και την ακρίβεια του Πλαστικού Χειρουργού. Αρχικά σχεδιάζεται το σημείο εκτομής που βρίσκεται κάτω από τη θηλή και κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής. Η περίσσεια του δέρματος απομακρύνεται και η θηλή επανατοποθετείται σε σημείο ψηλότερο σε μη πτωτική θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τον ίδιο το λιπώδη ιστό ώστε να ενισχύσουμε κυρίως τον άνω πόλο του μαστού. Στη συνέχεια το δέρμα τεντώνεται ώστε να επιτευχθεί η ανόρθωση του στήθους και να αποκτήσει μια πιο καλοσχηματισμένη εμφάνιση, συμμετρική του υπόλοιπου σώματος. Τέλος πραγματοποιούνται ράμματα στη γύρω περιοχή, τα οποία συνήθως είναι απορροφήσιμα. Διαφορετικά αφαιρούνται με το πέρας 2 εβδομάδων. Αν η ανόρθωση συνδυαστεί με αυξητική στήθους, τότε τοποθετούνται τα κατάλληλα ενθέματα.

  • Μετά το χειρουργείο

Αν εφαρμοστεί γενική αναισθησία, η ασθενής χρειάζεται να διανυκτερεύσει στην κλινική για 1 ημέρα και να φύγει την επόμενη μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων. Διαφορετικά με τη χρήση τοπικής αναισθησίας με μέθη, η ασθενής είναι σε θέση να αποχωρήσει μετά από κάποιες ώρες. Για διάστημα ενός μήνα η ασθενής θα φοράει αδιαλείπτως έναν ελαστικό στηθόδεσμο που συμβάλλει στην γρηγορότερη επούλωση. Στην αρχή στην πάσχουσα περιοχή θα εμφανιστούν οιδήματα (πρηξίματα) και εκχυμώσεις (μελανιές), οι οποίες θα περιοριστούν με το πέρας των ημερών, και οι ουλές θα παρουσιάσουν μια ερυθρότητα που θα υποχωρήσει μετά από 3 με 6 μήνες ανάλογα με το ρυθμό ανάρρωσης.

  • Η ανόρθωση του στήθους έχει κάποια επίπτωση στο θηλασμό;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν επηρεάζονται οι γαλακτοφόροι αδένες. Με ιδιαίτερη προσοχή και κατάλληλους χειρισμούς η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος θα έχει στο μέλλον τη δυνατότητα να θηλάσει ανενόχλητα. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η επιλογή ενός εξειδικευμένου Πλαστικού Χειρουργού που θα αξιολογήσει σωστά την κατάσταση και δεν θα τραυματίσει, άθελά του, τους γαλακτοφόρους αδένες.

  • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Όσο περνάει ο καιρός η ασθενής θα αισθάνεται όλο και μεγαλύτερη ευφορία και θα νιώθει δυνατή να επιστρέψει στις καθημερινές της ασχολίες. Στην αρχή, βέβαια, και συγκεκριμένα για περίπου 2 μήνες, θα πρέπει να αποφεύγει τις έντονες δραστηριότητες που απαιτούν υψηλή σωματική άσκηση και ευκινησία. Έτσι θα αποτρέψει οποιοδήποτε τραυματισμό της περιοχής και η ανάρρωση θα επέλθει πιο σύντομα. Η επάνοδος στον εργασιακό χώρο μπορεί να γίνει μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, ανάλογα με τη φύση της δουλειάς.

  • Αποτελέσματα

Η διάπλαση ενός σωστά σχηματισμένου, σφριγηλού στήθους με νεανική όψη εξισορροπεί άλλες ασυμμετρίες στο σώμα, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό και χαρίζει την αίσθηση της αναζωογόνησης και της συναισθηματικής πληρότητας. Για να παραμείνει το αποτέλεσμα σταθερό και μόνιμο χρειάζεται η υποψήφια να προσέχει τη διατροφή της και να ακολουθεί έναν υγιή τρόπο ζωής χωρίς μεγάλες αποκλίσεις στο σωματικό βάρος.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491