ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Τα εγκαύματα ορίζονται ως τραύματα που επηρεάζουν τους ιστούς του δέρματος και προκαλούν νέκρωση των κυττάρων μετά από έκθεση του οργανισμού σε υψηλής έντασης και διάρκειας θερμότητα, ηλεκτρισμό, ακτινοβολία ή χημικές ουσίες.

Τα εγκαύματα μπορούν να διακριθούν με βάση το βάθος και την έκτασή τους σε:

Επιφανειακά εγκαύματα: το έγκαυμα εκτείνεται επιφανειακά του δέρματος.

Μερικού πάχους (επί πολλής ή εν τω βάθει): το έγκαυμα έχει προσβάλλει το ανώτερο και το μεσαίο στρώμα του δέρματος.

Ολικού πάχους: το έγκαυμα έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο δέρμα και έχει προσβάλει ακόμη και υγιείς υποκείμενους ιστούς ή μύες, τένοντες και οστά.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος συνυπολογίζεται από την έκταση που καταλαμβάνει η τραυματισμένη περιοχή και από την ηλικία του κάθε ασθενή (Εγκαυματικός δείκτης).

Η θεραπεία των εγκαυμάτων

Τα επιφανειακά εγκαύματα μπορούν να καταπολεμηθούν συντηρητικά με την περίδεση και τον συχνό καθαρισμό της περιοχής, την κατάποση πολλών υγρών για την ενυδάτωση του οργανισμού και τη λήψη ειδικών αναλγητικών που θα περιορίσουν τον πόνο και την αίσθηση του τραβήγματος. Τα βαθύτερα εγκαύματα όμως απαιτούν τη χειρουργική παρέμβαση, ιδίως όταν καταλαμβάνουν το 25% και άνω της συνολικής επιφάνειας του δέρματος στο σώμα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας λειτουργικών ανωμαλιών και προσβολής από λοιμώξεις.

Κατά την χειρουργική επέμβαση σε περιοχές που έχουν καταστραφεί όλα τα στρώματα του δέρματος πραγματοποιείται η αφαίρεση των νεκρωμένων ιστών, αφήνοντας ανέπαφες τις φυσαλίδες που έχουν σχηματιστεί, και η αντικατάστασή τους με δερματικά μοσχεύματα από υγιείς περιοχές. Η επέμβαση ανάλογα με το εύρος των εγκαυμάτων μπορεί να γίνει με την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας ή γενικής αναισθησίας. Επιπλέον μπορούν να διορθωθούν οι μετεγκαυματικές ουλές με ρικνωτική όψη που περιορίζουν την κίνηση και δημιουργούν ένα αντιαισθητικό οπτικά αποτέλεσμα. Για την αντιμετώπιση τους συνιστάται η αξιοποίηση δερματικών μοσχευμάτων ή κρημνών και η χρήση διατατήρων δέρματος.

Για την αποκατάσταση εγκαυμάτων αυτού του βαθμού πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν πάνω από μία επεμβάσεις για να επέλθει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση οι πάσχουσες περιοχές μπορούν μόνο να εξομαλυνθούν και να επαναφέρουν μέρος της λειτουργικότητας τους προοδευτικά. Στόχος κάθε Πλαστικού Χειρουργού και της ομάδας που τον πλαισιώνει είναι να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αισθητικά και λειτουργικά προσφέροντας του μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491