Τι είναι η λιποαναρρόφηση λαιμού;

Η λιποαναρρόφηση λαιμού είναι μία επεμβατική μέθοδος για την απομάκρυνση του συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή του λαιμού και συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται κάτωθεν της κάτω γνάθου. Ο περίσσιος λιπώδης ιστός που συγκεντρώνεται, επιφέρει την αλλοίωση και χαλάρωση του δέρματος, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κρύβονται οι γωνίες της κάτω γνάθου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η επίδραση της ηλικίας, τα περιττά κιλά, η κληρονομικότητα, η φυσιολογική ανατομία του προσώπου κ.ά. Γι’ αυτό το λόγο, πολλές φορές μπορεί να συνδυαστεί με face lifting.

  • Σε ποιους απευθύνεται;

Αν και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, η επέμβαση ενδείκνυται όταν ο ενδιαφερόμενος, άντρας ή γυναίκα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Τότε έχει την πνευματική και συναισθηματική ωριμότητα να κάνει τη λιποαναρρόφηση λαιμού. Συνήθως, βέβαια, παρατηρείται ότι η επέμβαση γίνεται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες προχωρημένης ηλικίας λόγω της έντονης χαλάρωσης του δέρματος που παρουσιάζουν.

  • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η συζήτηση με τον Πλαστικό Χειρουργό αποσκοπεί στην αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος που υπάρχει και στη διερεύνηση των κινήτρων και των ρεαλιστικών προσδοκιών του ενδιαφερόμενου. Κατόπιν, ακολουθεί η μέτρηση του βάρους και του λιπώδους ιστού που έχει συσσωρευτεί στην πάσχουσα περιοχή και η εκτίμηση του βαθμού χαλάρωσης των μυών. Ακολούθως, πριν των ορισμό της ημερομηνίας και των διαδικαστικών που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της επέμβασης, γίνεται η ενημέρωση του υποψηφίου για τα αποτελέσματα και τις πιθανές επιπλοκές.

  • Είναι επώδυνη η επέμβαση της λιποαναρρόφηση λαιμού;

Η λιποαναρρόφηση λαιμού είναι μία ασφαλής μέθοδος που στόχο έχει να προσφέρει το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα με τον ελάχιστο δυνατό πόνο, χωρίς ουλές και την πρόκληση κάποιου τραυματισμού. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγοστός και καταπολεμείται με τη βοήθεια ήπιων παυσίπονων.

  • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Κάθε χειρουργείο ενέχει κάποιους κινδύνους, όπως και η μη συμμόρφωση του ασθενή στις ιατρικές οδηγίες και συμβουλές. Για παράδειγμα η ασυνεπής χρήση του ειδικού κορσέ μπορεί δημιουργήσει αιμάτωμα και αιμωδίες στην περιοχή του λαιμού κι ακολούθως να προκαλέσει επιμόλυνση. Η δεξιοτεχνία του Πλαστικού Χειρουργού μπορεί να σώσει τέτοιες καταστάσεις αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο.

  • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την λιποαναρρόφηση λαιμού;

Πριν την επέμβαση χρειάζεται να γίνει ένας πλήρης έλεγχος της υγείας του υποψηφίου με την ανάκτηση του ιατρικού ιστορικού του, την πραγματοποίηση γενικών εξετάσεων αίματος και ούρων, ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ακτινογραφίας θώρακα όπως κι ενός προληπτικού ελέγχου των ορμονών. Η επέμβαση απευθύνεται και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

  • Πόσο διαρκεί η λιποαναρρόφηση λαιμού και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα ανάλογα με την έκταση και το είδος του προβλήματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και μέθης. Επομένως ο ασθενής είναι σε θέση μετά από λίγες ώρες να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στο σπίτι του. Όμως, σε πιο κρίσιμα περιστατικά ενδείκνυται η χρήση της γενικής αναισθησίας.

  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Αρχικά γίνονται πολύ μικρές τομές (2 mm) κάτω από το σαγόνι και πίσω από τους λοβούς των αυτιών και με ένα ειδικό εργαλείο γίνεται η αναρρόφηση του συσσωρευμένου λίπους χωρίς να επηρεάζονται ή να τραυματίζονται οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Έτσι το δέρμα συστέλλεται και αποκτάει μια λεία, νεανική δομή σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο.

  • Μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική αυθημερόν, εφόσον έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία με μέθη ή να παραμείνει στην κλινική αν έχει αξιοποιηθεί η γενική αναισθησία. Σημαντικό είναι, με την επιστροφή του στο σπίτι, να τηρήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες του Πλαστικού Χειρουργού και ιδίως τη σύστασή του σχετικά με τον ειδικό κορσέ, τον οποίον πρέπει να φοράει για περίπου 1 μήνα. Ο ειδικός κορσέ κολλάει πάνω στο δέρμα και βοηθάει στην ανασυγκόλληση των υποκείμενων ιστών για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μελλοντική αλλοίωση του δέρματος. Σε περίπτωση που ο ασθενής αισθανθεί ελάχιστο πόνο χορηγούνται ήπια αναλγητικά.

  • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στον εργασιακό του χώρο και στις καθημερινές του ασχολίες περίπου σε 15 ημέρες με κάποια προσοχή και επιφύλαξη τον πρώτο μήνα. Η ανάρρωση σ’ αυτού του είδους την επέμβαση είναι γρήγορη και θεαματική.

  • Αποτελέσματα

Η λιποαναρρόφηση λαιμού προσφέρει ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα σε γρήγορο χρονικό διάστημα και με την απουσία ουσιαστικού πόνου. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα το πρήξιμο έχει υποχωρήσει και η χαλάρωση της περιοχής έχει εξαφανιστεί. Πλέον ο ασθενής έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του. Για να διατηρηθεί, όμως, το αποτέλεσμα αυτό θα χρειαστεί μετά την περίοδο ανάρρωσης να προσέχει το σωματικό του βάρος ακολουθώντας ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα φυσικής εκγύμνασης.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491