Τι είναι η κοιλιοπλαστική;

Η κοιλιοπλαστική είναι η επεμβατική μέθοδος που διορθώνει τις ατέλειες που υπάρχουν στην περιοχή της κοιλιάς. Συγκεκριμένα απομακρύνει το αποθηκευμένο λίπος και την περίσσεια του δέρματος ενισχύοντας το κοιλιακό μυο-απονευρωτικό σύστημα και απομακρύνοντας μέρος από τις ραγάδες που έχουν δημιουργηθεί ύστερα από απότομη αύξηση ή απώλεια σωματικού βάρους. Επιπλέον, μπορεί να διορθώσει κήλες που έχουν εμφανιστεί στο κοιλιακό τοίχωμα. Η κοιλιοπλαστική διακρίνεται σε δύο τύπους επέμβασης:

 • Mini κοιλιοπλαστική: η επέμβαση διεξάγεται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς κάτω από τον ομφαλό και αφορά άτομα που το σωματικό τους βάρος δεν παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από το φυσιολογικό. Επομένως, η ποσότητα του λίπους που εξάγεται είναι πολύ μικρή και η τομή ανεπαίσθητη. Για την πραγματοποίηση της mini κοιλιοπλαστικής ενδείκνυται η τοπική αναισθησία με μέθη.
 • Κανονική κοιλιοπλαστική: η επέμβαση διεξάγεται κατά μήκος του κοιλιακού τοιχώματος και αφορά άτομα που το σωματικό τους βάρος υπερβαίνει του φυσιολογικού. Επομένως, η ποσότητα του λίπους που εξάγεται είναι μεγάλη και ο ομφαλός χρειάζεται να αποκατασταθεί. Για την πραγματοποίηση της κανονικής κοιλιοπλαστικής ενδείκνυται η γενική αναισθησία.
 • Σε ποιούς απευθύνεται;

Εφόσον έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος της ηλικίας, η επέμβαση μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες που επιθυμούν να απαλλαγούν από τη χαλάρωση και τις ραγάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να χαίρουν άκρας γενικής υγείας, να έχουν συγκεκριμένο BMI και να μην συντρέχουν άλλοι σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

 • Σε τι διαφέρουν η κοιλιοπλαστική και η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση έχει συμπληρωματικό ρόλο στην επέμβαση της κοιλιοπλαστικής. Ενδείκνυται για την απώλεια του τοπικού λίπους, ενώ η κοιλιοπλαστική για την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος. Αν κάποιος με υψηλό σωματικό βάρος προβεί αποκλειστικά σε λιποαναρρόφηση, το αποτέλεσμα θα είναι το δέρμα κι οι μύες να χαλαρώσουν σε μέγιστο βαθμό αποδίδοντας μια ανεπιθύμητη εικόνα. Γι’ αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική πρέπει να συνδυάζεται με τη λιποαναρρόφηση.

 • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η πρώτη επίσκεψη στον Πλαστικό Χειρουργό έχει στόχο να ξεδιπλώσει τις επιθυμίες και τα κίνητρα του ενδιαφερόμενου και να γίνει μια διάγνωση του προβλήματος σχετικά με το σημείο του σώματος που εντοπίζεται το πρόβλημα. Είναι σημαντικό η συζήτηση να γίνεται σε μια ειλικρινή και ρεαλιστική βάση. Στη συνέχεια, ο Πλαστικός Χειρουργός οφείλει να ενημερώσει τον υποψήφιο για το ενδεχόμενο συνδυασμού της κοιλιοπλαστικής με άλλη επέμβαση (π.χ. λιποαναρρόφηση), για τα αποτελέσματα και τις επιπλοκές. Μετά από αυτό το στάδιο, μπορούν να ορίσουν την ημερομηνία και τα διαδικαστικά που απαιτούνται για την επέμβαση.

 • Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Η κοιλιοπλαστική είναι μια ασφαλής χειρουργική μέθοδος που υπόσχεται ένα αρμονικό αποτέλεσμα άξιο των προσδοκιών του κάθε υποψηφίου. Η μετεγχειρητική περίοδος όμως, παρουσιάζει έναν μεσαίας έντασης πόνο, ο οποίος θα αντιμετωπιστεί με την παράλληλη χορήγηση αναλγητικών και σταδιακά θα υποχωρήσει.

 • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορεί να συμβούν λόγω της μη συμμόρφωσης του υποψηφίου στις μετεγχειρητικές και προεγχειρητικές οδηγίες. Επιπλοκές όπως είναι το οίδημα, το αιμάτωμα, η μετεγχειρητική αιμορραγία, το σέρομα (δημιουργία περίσσιου υγρού στη γύρω περιοχή), η φλεγμονή, η αργή επούλωση και η θρόμβωση (σε περίπτωση ακινησίας του ασθενή) μπορούν να καταπολεμηθούν.

 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν τη κοιλιοπλαστική;

Πριν την κοιλιοπλαστική χρειάζεται να διεξαχθούν κάποιες γενικές εξετάσεις αίματος, βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ακτινογραφία θώρακα. Αν διαπιστωθεί κάποια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, θα ζητηθεί να γίνει μια αξονική τομογραφία κοιλίας. Παράλληλα ο Πλαστικός Χειρουργός θα δώσει κάποιες επιπλέον προεγχειρητικές οδηγίες για άτομα που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των καπνιστών ή ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή.

 • Πόσο διαρκεί η κοιλιοπλαστική και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η διάρκεια διαφέρει ανάλογα με το ποσοστό της περίσσειας του δέρματος που χρειάζεται να αφαιρεθεί και μπορεί να κυμανθεί από 2 έως 4 ώρες. Το είδος της αναισθησία που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τον τύπο της κοιλιοπλαστικής. Αν εφαρμοστεί η mini κοιλιοπλαστική απαιτείται η έγχυση της τοπικής αναισθησίας με μέθη, ενώ αν προτιμηθεί η κανονική κοιλιοπλαστική απαιτείται η χρήση της γενικής αναισθησίας.

 • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Γίνεται μία τομή από το δεξί λαγόνιο οστό ως το αριστερό (ηβική περιοχή). Ίσως να ακολουθήσει άλλη μία τομή κατά μήκος του ομφαλού. Το κοιλιακό τοίχωμα ανασηκώνεται και χωρίζεται από το δέρμα. Το απονευρωτικό σύστημα που αποκαλύπτεται, συσφίγγεται και ράβεται, ώστε το κοιλιακό τοίχωμα να ενισχυθεί και να σταθεροποιηθεί. Ακολούθως αφαιρείται η περίσσεια του λίπους και το πλεονάζον δέρμα. Αν πρόκειται για κανονική κοιλιοπλαστική, ο ομφαλός επανατοποθετείται στη νέα του θέση. Τέλος, οι τομές ράβονται και τοποθετούνται παροχετεύσεις για την άντληση των υγρών από την πάσχουσα περιοχή.

 • Μετά το χειρουργείο

Ανεξαρτήτως του είδους της αναισθησίας που έχει εφαρμοστεί, απαιτείται η παραμονή του ασθενή στην κλινική για 1-2 ημέρες. Με την αφαίρεση των παροχετεύσεων, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι φορώντας έναν ειδικό ελαστικό κορσέ. Η συνεπής χρήση του ελαστικού κορσέ για 1-1,5 μήνα είναι πολύ σημαντική, διότι συμβάλλει στην ανασυγκόλληση της κοιλιακής χώρας και τη γρηγορότερη ανάρρωση. Παράλληλα θα δοθούν ιατρικές συμβουλές και οδηγίες για τη καλύτερη συντήρηση και καθαριότητα της πάσχουσας περιοχής, όπως και κάποια παυσίπονα για την ελαχιστοποίηση του πόνου. Τα εξωτερικά ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από περίπου 1 εβδομάδα, ενώ τα εσωτερικά είναι απορροφήσιμα.

 • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Για 1 εβδομάδα ο ασθενής χρειάζεται να ξεκουραστεί και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τις κινήσεις που κάνει. Η ήπια φυσική άσκηση ίσως λειτουργήσει ευεργετικά στην ανάκαμψη της πάσχουσας περιοχής. Η επιστροφή στον εργασιακό χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης με τον προσωπικό γιατρό.

 • Αποτελέσματα

Από τις πρώτες μέρες η αλλαγή στην κοιλιακή χώρα είναι αισθητή και στους επόμενους μήνες γίνεται ορατή. Η κοιλιά πλέον είναι επίπεδη και προσδίδει μια νεανική νότα στη συνολική εμφάνιση. Πρέπει να συνοδεύεται, όμως, από καλή φυσική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή που θα επιτρέπουν τη διατήρηση ενός υγιούς και καλοσχηματισμένου σώματος και θα αποτρέπουν τις μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους. Τότε μόνο θα είναι τα αποτελέσματα μόνιμα.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491