ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ (ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ)

Η μικροχειρουργική αποτελεί μια επεμβατική μέθοδο επανορθωτικού χαρακτήρα που ασχολείται με περιστατικά που σχετίζονται με την άκρα χείρα, δηλαδή το χέρι, όπως είναι οι κακώσεις και οι εκ φύσεως αλλοιώσεις του χεριού. Το χέρι αποτελείται από τένοντες, συνδέσμους, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, οστά και αρθρώσεις που διεγείρουν την κίνηση του χεριού και την αίσθηση της αφής. Όμως η δυσλειτουργία ή η κάκωση ενός απ’ αυτά συνεπάγεται τη δημιουργία δυσμενών παθήσεων. Κάποιες παθήσεις, επίκτητες ή  εκ γενετής, είναι οι ακόλουθες:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: είναι μία πάθηση που σήμερα ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυρίως λόγω της άσκησης ενός χειρωνακτικού επαγγέλματος. Πρόκειται για την υψηλή πίεση στην οποία υπόκειται το μέσο νεύρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Το μέσο νεύρο κινητοποιεί τους μυς του χεριού δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάμπτουν τα δάκτυλα και προσφέρει την αίσθηση της επαφής με άλλα σώματα. Η πίεση όμως που του ασκείται κεντρικά στο ύψος της παλάμης δημιουργεί υπαισθησία και μούδιασμα στον αντίχειρα, στο δείκτη, το μέσο και το ήμισυ του παράμεσου. Όταν ο πόνος είναι αφόρητος και υπάρχει αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων, τότε η κατάσταση χρήζει χειρουργικής επέμβασης για την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου με την πραγματοποίηση μίας τομής στον εγκάρσιο σύνδεσμο.

Νόσος Dupuytren: είναι μία κληρονομική πάθηση που εμφανίζεται σε άτομα της μέσης ηλικίας. Πρόκειται για τον σχηματισμό ενός εξογκώματος (οζίδιο) στην περιοχή της παλάμης που προκαλεί ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης και ως εκ τούτου τη σταδιακή κάμψη των δαχτύλων προς τα έσω της παλάμης. Όταν η σκλήρυνση έχει επεκταθεί και υπάρχει αδυναμία έκτασης των δακτύλων που δυσκολεύει την καθημερινότητα, τότε είναι απαραίτητο να γίνει η χειρουργική επέμβαση με την πραγματοποίηση μιας τομής στον ουλώδη ιστό. Πολλές φορές διενεργείται παράλληλα μεταμόσχευση δέρματος που θα αντικαταστήσει τους προβληματικούς ιστούς της παλάμης.

Trigger finger (στεινωτική τεννοβαγκίτιδα): είναι μία πάθηση που προκαλεί δυσκαμψία και την αίσθηση κλειδώματος του δακτύλου κατά την κάμψη ή τη έκταση του. Ουσιαστικά επηρεάζει την εσωτερική μεμβράνη της θήκης των καμπτήρων τενόντων, έτσι ώστε αυτοί να μην μπορούν να γλιστρήσουν μέσα από το έλυτρο, το περίβλημα του τένοντα. Όταν η συντηρητική θεραπευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική και παρατηρείται μόνιμη δυσκαμψία ή απώλεια της λειτουργικότητας του δακτύλου, ενδείκνυται η εκτέλεση χειρουργικής επέμβασης με μία μικρή τομή στην παλάμη, ώστε να απελευθερωθεί η Α1 τροχαλία (A1 pulley) που θα διεγείρει την επανεκκίνηση της λειτουργίας του τένοντα.

  • Είναι επώδυνες οι επεμβάσεις;

Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο παρατηρείται πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι ήπιος έως σοβαρός, αναλόγως με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση χορηγούνται αντιβιοτικά και ειδικά παυσίπονα ικανά να ανακουφίσουν τον ασθενή από τη δυσφορία και να τον ενθαρρύνουν για μία συντομότερη ανάκαμψη.

  • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κινδύνους, οι οποίοι χάρις τον εκσυγχρονισμό των ιατρικών εργαλείων και την εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού και της ομάδας του μπορούν να ξεπεραστούν. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι η μόλυνση, η καθυστερημένη ανάρρωση, η απώλεια αίσθησης ή κίνησης των δαχτύλων και η θρόμβωση αίματος.

  • Μετά το χειρουργείο

Η αναρρωτική περίοδος μετά από μία χειρουργική επέμβαση χεριού μπορεί πολλές φορές να επηρεάσει σημαντικά και να καθορίσει την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του χεριού. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε και από την αιτία που οδήγησε το χέρι σε αυτήν την κατάσταση. Για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα εφαρμόζεται στο χέρι ένας επίδεσμος ή νάρθηκας που θα ακινητοποιήσει το χέρι και θα επιταχύνει τον ρυθμό επούλωσης. Για την ανάκτηση της βέλτιστης λειτουργίας του χεριού συνιστάται επίσης η εφαρμογή κάποιας φυσικοθεραπευτικής αγωγής. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες που δίνονται μετά τη χειρουργική επέμβαση από το γιατρό και από άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στη θεραπεία.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491