Τι είναι η γυναικομαστία;

Ως γυναικομαστία ορίζεται το φαινόμενο, κατά το οποίο το ανδρικό σώμα παρουσιάζει υπερτροφική αύξηση του ενός ή και των δύο μαζικών αδένων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη διόγκωση του στήθους λόγω της ποσοστιαίας υπερίσχυσης των οιστρογόνων έναντι της τεστοστερόνης. Τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που παράγεται στις γυναίκες και προκαλεί την αύξηση του μαστού. Επομένως, η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τον ψυχισμό των ανδρών.

Ως απόρροια της γυναικομαστίας υπάρχει κι η ψευδογυναικομαστία. Πρόκειται για την  ανάπτυξη του μαστού σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία και κατά συνέπεια έχει συσσωρευτεί υπερβολική ποσότητα λιπώδους ιστού στο μαστό.

  • Πού οφείλεται η γυναικομαστία;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών και να δημιουργήσουν το φαινόμενο της γυναικομαστίας. Οι συνηθέστεροι είναι οι ακόλουθοι:

  • Ιδιοπαθής γυναικομαστία: πρόκειται για την απροσδιόριστη πηγή γέννησης της γυναικομαστίας. Οι αίτιες διόγκωσης του μαστού δε δύνανται να εντοπιστούν.
  • Παχυσαρκία: η ογκώδης ανάπτυξη του μαστού οφείλεται στην υψηλή συσσώρευση του σωματικού λίπους.
  • Φυσιολογική γυναικομαστία: αφορά τη θηλεοποίηση του στήθους λόγω γονιδιακής ανωμαλίας, δηλαδή της υπερίσχυσης των θηλυκών ορμονών, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε ηλικιακή ομάδα.
  • Ενδοκρινολογική: αφορά νοσήματα όπως είναι ο υπογοναδισμός, το σύνδρομο Klinefelter, η ανεπάρκεια της υπόφυσης κ.ά.
  • Νεόπλασμα: πρόκειται για τη δημιουργία όγκου σε διάφορα σημεία του σώματος εξαιτίας της ανώμαλης ανάπτυξης των κυττάρων.
  • Συστημικά νοσήματα: σχετίζονται με τη βιολογική και χημική δυσλειτουργία του οργανισμού που επηρεάζει όλο το σώμα όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η κίρρωση του ήπατος κ.ά.
  • Χρήση ουσιών και αλκοόλ

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνεται ένας λεπτομερής αιματολογικός – ενδοκρινολογικός έλεγχος προς αποφυγή σοβαρών παθήσεων.

  • Σε ποιους απευθύνεται;

Η γυναικομαστία επηρεάζει μεγάλο τμήμα του ανδρικού πληθυσμού. Ηλικιακός περιορισμός δεν υπάρχει αλλά συνήθως το φαινόμενο εμφανίζεται κατά:

  • τη νεογνική ηλικία μέσω του πλακούντα με την μεταφορά των οιστρογόνων της μητέρας στο νεογέννητο βρέφος. Η γυναικομαστία αργότερα υποχωρεί.
  • την εφηβική ηλικία λόγω του αυξημένου αριθμού οιστρογόνων που υπάρχουν στο σώμα λίγο πριν την έναρξη παραγωγής των ανδρικών ορμονών. Η γυναικομαστία μπορεί να υποχωρήσει.
  • την ώριμη ηλικία λόγω του εξασθενημένου αριθμού τεστοστερόνης. Η γυναικομαστία διορθώνεται μόνο κατόπιν χειρουργείου.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόλις ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, όταν η σωματική ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί κι η υπερτροφική αύξηση του μαστού παραμένει.

  • Πώς γίνεται η διάγνωση

Αν υπάρχει υποψία γυναικομαστίας, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό για να εξεταστεί ο βαθμός της γυναικομαστίας που υπάρχει και να γίνει μία πρώτη ανάκτηση του ιατρικού ιστορικού. Σε περίπτωση που οι πρώτες εξετάσεις υποδείξουν το φαινόμενο της γυναικομαστίας, τότε ο υποψήφιος θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, σε υπέρηχο των μαστών ή μαστογραφία.

  • Είναι επώδυνη η επέμβαση της γυναικομαστίας;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, παρά μόνο έναν ελαφρύ μετεγχειρητικά. Ο πόνος είναι ανεκτός και διαχειρίσιμος με τη βοήθεια ειδικών παυσίπονων που θα ανακουφίσουν τον ασθενή και θα εξαλείψουν τη δυσφορία.

  • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Κάποιες από τις επιπλοκές χαμηλού κινδύνου που μπορεί να συμβούν είναι η δημιουργία αιματώματος, η επιμόλυνση, η ασυμμετρία των θηλών, οι υπαισθησίες στη θηλή και η επιβραδύνουσα ανάρρωση.  Όμως, με τα σύγχρονα ιατρικά εργαλεία και την εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού μπορούν να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν.

  • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την επέμβαση;

Ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να υποβληθεί σε μία σωρεία εξετάσεων πριν την επέμβαση για να αντληθούν τα απαραίτητα δεδομένα για την πραγματοποίηση της επέμβασης και για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος επιπλοκής. Αυτές είναι η γενική εξέταση αίματος, οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ακτινογραφία θώρακα, όπως και ένας ορμονικός έλεγχος (LH, FSH, θυρεοειδικές ορμόνες, τεστοστερόνη και οιστρογόνα, προλακτίνη).

  • Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η γυναικομαστία. Συνήθως για την απομάκρυνση του συσσωρευμένου λίπους γίνεται η χρήση της τοπικής αναισθησίας σε συνδυασμό με μέθη, ενώ για την αφαίρεση του μαζικού αδένα, σε περίπτωση δε που υπάρχει κάποια συσχέτιση με καρκίνο του μαστού, ενδείκνυται η γενική αναισθησία.

  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Η επέμβαση γίνεται ανώδυνα με την πραγματοποίηση μιας μικρής ανεπαίσθητης τομής στο κάτω μέρος της θηλής (θηλαία άλω). Σε μικρούς βαθμούς γυναικομαστίας αφαιρείται ο μαζικός αδένας και το συσσωρευμένο λίπος με τη χρήση κυρίως της λιποαναρρόφησης κι αν κριθεί απαραίτητο, σε μεγαλύτερους βαθμούς, και η περίσσεια δέρματος, ώστε το στήθος να επανατοποθετηθεί στη φυσιολογική του θέση.

  • Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής, κατόπιν της τοπικής αναισθησίας, μπορεί να αποχωρήσει από την κλινική μετά από κάποιες ώρες, ενώ, κατόπιν της γενικής αναισθησίας, είναι φρόνιμο να διανυκτερεύσει για ένα 24ωρό και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Στην αρχή, θα εμφανιστούν στο στήθος κάποια οιδήματα, ίσως και εκχυμώσεις, και θα υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος. Όλα θα υποχωρήσουν σταδιακά με το πέρασμα περίπου 10 ημερών. Για 1 μήνα ο ασθενής είναι σημαντικό να φοράει στο στήθος έναν ελαστικό επίδεσμο – γιλέκο για να επέλθει γρήγορα η ανάρρωση και να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις.

  • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Ήδη μετά από 7 ημέρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του ασχολίες, αρκεί να μην καταβάλλει έντονη προσπάθεια και να φοράει τον ελαστικό επίδεσμο που του έχει συστήσει ο Πλαστικός Χειρουργός. Μετά από 1 μήνα θα μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητές του ανενόχλητος.

  • Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από τις πρώτες 10 ημέρες με την υποχώρηση του οιδήματος. Το στήθος φαίνεται καλοσχηματισμένο και σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο σώμα. Η πλήρης ανάρρωση θα επέλθει σε μόλις 1 μήνα και το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο. Όσο κι αν αυξάνεται ή μειώνεται το βάρος του σώματος, το στήθος θα αυξομειώνεται ανάλογα και το σώμα θα εξακολουθεί να είναι συμμετρικό. Η αυτοπεποίθηση θα επανέλθει και οι αρνητικές σκέψεις θα χαθούν.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491