Τι είναι η ανόρθωση μηρών;

Ως ανόρθωση των μηρών χαρακτηρίζεται η επέμβαση που συμβάλλει στην αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και του λίπους στην εσωτερική πλευρά των μηρών λόγω της ελλιπούς σωματικής άσκησης, της απότομης απώλειας κιλών και της προχωρημένης ηλικίας. Η χαλάρωση παρουσιάζεται επειδή το δέρμα στην περιοχή των έσω μηρών είναι πολύ λεπτό και η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης είναι μειωμένη. Πολλές φορές μάλιστα, η χαλάρωση συνοδεύεται από την κυτταρίτιδα και τις ραγάδες.

  • Σε ποιους απευθύνεται;

Στην επέμβαση για την ανόρθωση των μηρών συμμετέχουν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χαλάρωσης ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Τόσο άτομα της μέσης ηλικίας όσο και της νεότερης ηλικίας μπορεί να δυσφορούν από την πτώση του δέρματος και την ύπαρξη έντονου τοπικού λίπους. Τα σημάδια αυτά υποδεικνύουν την ανάγκη εκτέλεσης της επέμβασης, καθώς επιδρούν αρνητικά στη συνολική εμφάνιση και πολλές φορές επηρεάζουν τη ψυχολογία μειώνοντας την αυτοεκτίμηση.

  • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η συζήτηση με τον Πλαστικό Χειρουργό αποσκοπεί στο να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση εσωτερικά των μηρών και να εξεταστούν τα κίνητρα και οι προσδοκίες του ενδιαφερόμενου. Εφόσον υπάρξει σύμπνοια απόψεων ως προς το βαθμό της χαλάρωσης και του προβλήματος συνολικά στην περιοχή, θα ακολουθήσει η λεπτομερής εξέταση των γλουτών, κατά την οποία θα τραβηχτούν οι απαραίτητες φωτογραφίες, και θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές. Στη συνέχεια, μπορεί να οριστεί η ημερομηνία της επέμβασης και τα διαδικαστικά που προϋποθέτουν την επέμβαση όπως είναι το κόστος, ο τύπος της αναισθησίας κ.ά.

  • Είναι επώδυνη η επέμβαση ανόρθωσης μηρών;

Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ελαφρώς επίπονη λόγω του σημείου τομής. Κατά τη φυσική κίνηση ο ασθενής νιώθει μία ενόχληση, η οποία όμως είναι ανεκτή και διαχειρίσιμη κατόπιν της χρήσης παυσίπονων που καταπραΰνουν την ήπια δυσφορία. Επίσης, ο ασθενής χρειάζεται να επιδείξει σχολαστικότητα κατά τη φροντίδα της πάσχουσας περιοχής για μια γρηγορότερη ανάρρωση.

  • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Η ανόρθωση των μηρών δεν επιφυλάσσει επιπλοκές υψηλού κινδύνου. Μάλιστα η πιθανότητα εμφάνισής τους είναι ελάχιστη και συνήθως ήπιας έντασης. Κάποιες από αυτές είναι η δημιουργία αιματώματος ή φλεγμονής, η διάνοιξη του τραύματος, εμφανείς μετεγχειρητικές ουλές και πιο σπάνια η νέκρωση του δέρματος. Όλες είναι άκρως αντιμετωπίσιμες, κατόπιν της έγκαιρης ενημέρωσης. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η επιλογή ενός εξειδικευμένου Πλαστικού Χειρουργού που θα εκτελέσει την επέμβαση με ακρίβεια, λεπτομέρεια και αριστοτεχνία περιορίζοντας έτσι τις εν δυνάμει επιπλοκές.

  • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν τη ανόρθωση των μηρών;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος πραγματοποιείται για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων χωρίς τη δημιουργία επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αρχικά γίνεται η ανάκτηση του ιατρικού ιστορικού του υποψηφίου και παρέχονται κάποιες προεγχειρητικές οδηγίες για άτομα που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των καπνιστών ή ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά από γενικές εξετάσεις αίματος, το καρδιογράφημα και ακτινογραφίες.

  • Πόσο διαρκεί η επέμβαση ανόρθωσης των μηρών και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η επέμβαση συνήθως διεξάγεται ταυτόχρονα με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης για την αποδέσμευση του τοπικού λίπους και την περιμετρική σμίλευση των γλουτών.    Η αξιοποίηση της μεθόδου αυτής και ο βαθμός χαλάρωσης του δέρματος μπορεί να επηρεάσουν τη χρονική διάρκεια της επέμβασης. Γενικά η διάρκεια κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες. Αν η πάσχουσα περιοχή παρουσιάζει έντονη χαλάρωση που δημιουργεί μία αντιαισθητική όψη, ενδείκνυται η χρήση της γενικής αναισθησίας, διαφορετικά συστήνεται η χρήση της τοπικής αναισθησίας με μέθη αλλά με την 24ωρη διανυκτέρευση του ασθενή στη κλινική.

  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Αρχικά πραγματοποιείται μια τομή στο εφήβαιο ή στη βουβωνική χώρα, ώστε αργότερα η ουλή να μην είναι ορατή. Σε περίπτωση που το δέρμα παρουσιάζει μεγάλη χαλάρωση, η τομή διενεργείται κατά μήκος του έσω μηρού. Κατόπιν, απομακρύνεται η περίσσεια του δέρματος, κι αν κριθεί σκόπιμο, αναρροφώνται ομοιογενώς τα λιποκύτταρα με τη βοήθεια μιας κάνουλας για την αφαίρεση του τοπικού λίπους. Τέλος, το δέρμα έλκεται και συρράπτεται.

  • Μετά το χειρουργείο

Ανεξάρτητα από το είδος της αναισθησίας που έχει χρησιμοποιηθεί, ο ασθενής θα παραμείνει στη κλινική για 24 ώρες μέχρι να του αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις την επόμενη μέρα. Ήδη θα έχουν τοποθετηθεί γάζες στην περιοχή της τομής και θα έχει εφαρμοστεί είτε ένας ελαστικός επίδεσμος είτε ένα ελαστικό κολάν που θα συμβάλλει στη συντομότερη επούλωση της πάσχουσας περιοχής και στην αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού. Η συνεπής χρήση του ελαστικού επιδέσμου ή κολάν κρίνεται απαραίτητη για 1,5 μήνα. Παράλληλα θα χορηγηθούν ήπια αναλγητικά για τον περιορισμό οποιασδήποτε δυσφορίας και ορισμένες ιατρικές οδηγίες για τη φροντίδα του έσω μηρού. Τα ράμματα αν δεν είναι απορροφήσιμα, θα αφαιρεθούν μετά από 2 εβδομάδες.

  • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Η επιστροφή του ασθενή στον εργασιακό χώρο, θα εξαρτηθεί από τη φύση της δουλειάς, αν δηλαδή είναι χειρωνακτική ή γραφείου. Γενικά, όμως, η επάνοδος είναι δυνατή μετά από 1 ή 2 εβδομάδες. Στη αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με καθημερινές ελαφρές δραστηριότητες  και μετά από περίπου 2 μήνες μπορεί να υπολογίζει την πλήρη επανένταξή του στην καθημερινότητα και την έναρξη γυμναστικών ασκήσεων.

  • Αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανόρθωση των γλουτών γίνονται εμφανή με το πέρας 3 μηνών και τελειοποιούνται περίπου 1 χρόνο μετά. Οι μηροί είναι σφιχτοί και καλοσχηματισμένοι, χωρίς καμία ατέλεια και απόλυτα εναρμονισμένοι με το υπόλοιπο σώμα. Ο ασθενής αποκτά αυτοπεποίθηση και δεν διστάζει να φορέσει στενά ρούχα για να αναδείξει τη νέα του εμφάνιση. Για μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα είναι απαραίτητο ο ασθενής να ακολουθήσει έναν υγιή τρόπο ζωής που θα συμπεριλαμβάνει σωστή διατροφή και εντατική φυσική άσκηση.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491