Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Βλεφαροπλαστική ή Lifting Βλεφάρων είναι η χειρουργική μέθοδος μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μείωση της περίσσειας του δέρματος των άνω ή κάτω βλεφάρων με ή χωρίς αφαίρεση λίπους. Αυτή η περιοχή του προσώπου έχει ελάχιστο υποδόριο λίπος, εξαιρετικά μαλακούς ιστούς και τους πιο λεπτούς μύες του ανθρώπινου σώματος. Καθώς τα μάτια αποτελούν το πιο εκφραστικό στοιχείο σε ένα πρόσωπο, η χαλάρωση του δέρματος των άνω βλεφάρων (δερματοχάλαση) όπως και οι «σακούλες» που σχηματίζονται γύρω από τα βλέφαρα, λόγω του τοπικού λίπους (ιδιαίτερα στα κάτω βλέφαρα), είναι δύο στοιχεία που προσθέτουν χρόνια στο βλέμμα.

Τι μπορεί να διορθώσει η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική εξασφαλίζει την διόρθωση της δερματοχάλασης και την απομάκρυνση ή μεταφορά του προτεταμένου λίπους.

  • Εξαλείφει ή βελτιώνει αισθητά τις ρυτίδες της περιοφθάλμιας περιοχής.
  • Επαναφέρει την όψη του προσώπου σε προγενέστερη ηλικία.
  • Εξαλείφει την έκφραση θλίψης και κούρασης.
  • Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους που υπάρχουν στα μάτια όπως και την όραση, που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίζεται.

Ποιοί παράγοντες συντελούν στη δημιουργία προβλήματος;

Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, η κακή διατροφή και το στρες είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του προβλήματος. Επιπρόσθετα η κληρονομικότητα, η προχωρημένη ηλικία και η βαρύτητα παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των ιστών στην περιοχή των βλεφάρων.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Η επέμβαση απευθύνεται στο ανδρικό και στο γυναικείο φύλο ηλικίας 35-40 ετών και άνω. Μερικές φορές, όμως, με την ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, η επέμβαση δύναται να γίνει και σε άτομα μικρότερης ηλικίας, κυρίως όταν η δερματοχάλαση στο άνω βλέφαρο δημιουργεί πρόβλημα στην όραση επειδή η περίσσεια δέρματος βαραίνει και εμποδίζει το άνοιγμα του ματιού, όπως επίσης όταν το οίδημα στο κάτω βλέφαρο είναι έντονο.

Πότε δεν ενδείκνυται η βλεφαροπλαστική;

Όταν υπάρχουν κάποια παθολογικά προβλήματα υγείας που μπορεί να δυσχεράνουν την έκβαση της επέμβασης. Ο υποθυρεοειδισμός και η νόσος του Graves, η ξηροφθαλμία, η υπέρταση, τα προβλήματα του κυκλοφορικού και καρδιαγγειακού συστήματος ή ο διαβήτης αποτελούν σχετικές αντενδείξεις για την επέμβαση.

Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο Πλαστικός Χειρουργός ενημερώνεται πλήρως για το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου και συζητά με ειλικρίνεια για τα κίνητρα και τις προσδοκίες του μετά το χειρουργείο. Κατόπιν αυτού γίνονται κάποιες απαραίτητες μετρήσεις στην περιοχή των βλεφάρων και η λήψη ορισμένων φωτογραφιών. Πριν τον ορισμό της επέμβασης και των διαδικαστικών, είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για τα αποτελέσματα και τις πιθανές επιπλοκές.

Είναι επώδυνη η επέμβαση της βλεφαρπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια ανώδυνη διαδικασία, που τα συμπτώματά της, όπως είναι τα οιδήματα (πρηξίματα), οι εκχυμώσεις (μελανιές) και ο ήπιος πόνος, υποχωρούν σταδιακά με τη βοήθεια ειδικών αναλγητικών σε μόλις 5-7 ημέρες.

Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Αν και είναι σπάνιο να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή, ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να είναι εξειδικευμένος και να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανότητα εμφάνισης τους. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι τα αιματώματα, η υπερ-προβολή του βλεφάρου με την παράλληλη έκθεση της εσωτερικής επιφάνειας του βλεφάρου (εκτρόπιο), η αδυναμία κλεισίματος των βλεφάρων (λαγόφθαλμος), η δυσμορφία στα βλέφαρα κ.ά.

Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την βλεφαροπλαστική;


Χρειάζεται να γίνει μια αναδρομή στο ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές και να ελεγχθεί αν συντρέχουν άλλα ιατρικά προβλήματα σχετικά με την όραση και τον οφθαλμό. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια πάθηση της όρασης, ενδείκνυται η εξέταση από έναν οφθαλμίατρο. Επίσης πραγματοποιείται ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και γενικές εξετάσεις αίματος.

Πόσο διαρκεί η βλεφαροπλαστική και τι είδους αναισθησία απαιτείται;


Η βλεφαροπλαστική διαρκεί περίπου μία ή δύο ώρες. Η διάρκεια ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς (άνω, κάτω βλέφαρα ή συνδυασμό). Συνήθως η επέμβαση για τα άνω βλέφαρα πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ενώ για τα κάτω βλέφαρα με ήπια μέθη και τοπική αναισθησία. Πολύ σπάνια χρησιμοποιείται η γενική αναισθησία και μάλιστα σε ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Οι τομές γίνονται στην φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου και κάτω από τις βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο, προεκτεινόμενες προς την έξω γωνία του ματιού μέσα σε προϋπάρχουσα ρυτίδα. Από αυτές τις τομές, αφαιρείται ή μεταφέρεται η περίσσεια του λίπους προκειμένου να διορθωθεί η χαλάρωση των μυών και του δέρματος. Το δέρμα κλείνει με λεπτά ράμματα.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται μια αξιολόγηση της ανατομίας του προσώπου του ασθενούς ώστε τα βλέφαρα να βρίσκονται σε αρμονία με τις υπόλοιπες ανατομικές δομές του προσώπου περιορίζοντας στο ελάχιστο πιθανές επιπλοκές.

Μετά το χειρουργείο

Κάποιες ώρες μετά το χειρουργείο είναι δυνατή η επιστροφή του ασθενή στο σπίτι, εφόσον η επέμβαση έχει γίνει με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Αρχικά στα βλέφαρα μπορεί να εμφανιστούν κάποιες εκχυμώσεις, οίδημα και ερεθισμός στην περιοφθάλμια περιοχή, τα οποία υποχωρούν περίπου σε μια εβδομάδα. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες. Μετά το χειρουργείο, εξαφανίζονται οι «σακούλες» που προϋπήρχαν στο πάνω και κάτω βλέφαρο και η περιοχή των οφθαλμών αποκτά μια πιο νεανική εμφάνιση.

Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη η ανάπαυση του ασθενή για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουραστεί και να περιορίσει τις έντονες δραστηριότητες για περίπου 10 ημέρες ακολουθώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Η επιστροφή στον εργασιακό χώρο είναι δυνατή κατόπιν της προόδου που έχει σημειώσει η πάσχουσα περιοχή και ιατρικής σύστασης.

Αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής είναι ορατό από τις πρώτες μέρες και διαρκεί για πολλά χρόνια. Μάλιστα η κατάσταση των βλεφάρων βελτιώνεται όλο και περισσότερο με το πέρας 2-3 μηνών. Βέβαια, παρά τις προσπάθειες των πλαστικών χειρουργών να προσφέρουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα, η επανεμφάνιση περίσσειας του δέρματος, ο τρόπος ζωής και η έντονη εκφραστικότητα των ανθρώπων, τούς ξεγελά. Γι’ αυτό, ενδεχομένως, ύστερα από 10-15 χρόνια να χρειαστεί να επαναληφθεί η επέμβαση.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491