Τι είναι το facelift;

Το Facelift ή Ρυτιδεκτομή προσώπου είναι μια μέθοδος της Αισθητικής Χειρουργικής, η οποία δημιουργεί ένα νεανικό αποτέλεσμα στο πρόσωπο. Η επέμβαση αυτή διορθώνει οποιαδήποτε δυσμορφία και φυσικά σημάδια υπάρχουν στο πρόσωπο, λόγω της φυσιολογική φθοράς που επιφέρει ο χρόνος, όπως είναι η χαλάρωση του δέρματος και οι ρυτίδες. Ένα κομμάτι δέρματος τραβιέται προς τα πίσω κι οι ιστοί κάτω από το δέρμα αλλάζουν χειρουργικά επιτρέποντας ένα πιο νεανικό σχήμα και απομακρύνοντας τη περίσσεια του δέρματος και του λιπώδους ιστού, αν υπάρχει, που έχει συσσωρευτεί κάτω από το σαγόνι. Γι’ αυτό πολλές φορές το Facelift συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση του λαιμού.

  • Σε ποιους απευθύνεται;

Το Facelift πραγματοποιείται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες που έχουν ξεπεράσει την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και βρίσκονται στην ηλικία των 45 και άνω. Η ηλικία, βέβαια, δεν αποτελεί καθοριστικό σημείο πραγματοποίησης της επέμβασης. Όταν οι ρυτίδες είναι πολλές κι έντονες κι η χαλάρωση του δέρματος σε τέτοιο προχωρημένο στάδιο που να προδίδουν τη γήρανση του σώματος, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει το Facelift. Σε νεότερες ηλικίες ενδείκνυται η χρήση μη επεμβατικών μεθόδων όπως είναι οι εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ.

  • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Κατά την πρώτη συζήτηση με τον Πλαστικό Χειρουργό πρέπει να διευκρινιστούν τα κίνητρα του που οδήγησαν τον ενδιαφερόμενο να πάρει αυτή την απόφαση και κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια, αφού αποδειχτούν εύλογα, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος με την παράλληλη λήψη φωτογραφιών για μια μελλοντική σύγκριση. Μια εκτίμηση των αποτελεσμάτων και των πιθανών επιπλοκών είναι πάντοτε σημαντική να γίνεται. Κατόπιν αυτής, μπορεί να οριστεί η ημερομηνία και τα διαδικαστικά της επέμβασης ή να προταθούν κι άλλες εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης του προβλήματος.

  • Είναι επώδυνη η επέμβαση του Facelift;

Το Facelift είναι μια ασφαλής κι αποτελεσματική μέθοδος που στόχο έχει να ανανεώσει την εμφάνιση και να προσφέρει ένα φυσικό αποτέλεσμα ανώδυνα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών, δεν υπάρχει κάποιος πόνος και μόνο μετά την επέμβαση ο ασθενής νιώθει ένα βάρος στο πρόσωπο που σταδιακά, τις πρώτες δύο ημέρες, υποχωρεί.

  • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και επιτάσσουν την εμπειρία και εξοικείωση του Πλαστικού Χειρουργού για να μην γίνουν. Στην περίπτωση που κάποια επιπλοκή συμβεί, αυτή θα είναι αντιμετωπίσιμη κατόπιν της κατάλληλης φροντίδας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή και χειρουργικής επέμβασης. Κάποιες από αυτές είναι τα αιματώματα, η δημιουργία ουλών, η μόλυνση, η προσωρινή παράλυση κάποιου νεύρου, η νέκρωση ενός δερματικού τμήματος κ.ά.

  • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν το Facelift;

Πριν από κάθε επέμβαση είναι απαραίτητο να γίνονται κάποιες εξετάσεις για προληπτικούς λόγους. Γι’ αυτό γίνεται μία αναδρομή στο ιατρικό ιστορικό του υποψηφίου προκειμένου να διευκρινιστούν τυχόν χρόνιες παθήσεις ή φάρμακα που προκαλούν αλλεργική αντίδραση, γενικές εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα και ίσως κάποιες επιπλέον βιοχημικές εξετάσεις.

  • Πόσο διαρκεί το Facelift και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η χρονική διάρκεια ποικίλει ανάλογα με την έκταση και το είδος του προβλήματος που καλείται να διορθώσει ο Πλαστικός Χειρουργός και την τεχνική ή τον συνδυασμό των τεχνικών που θα αξιοποιήσει. Συνήθως, εκτιμάται ότι η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 4.5 ώρες. Επίσης ανάλογα με το είδος της επέμβασης μπορεί να γίνει είτε γενική αναισθησία είτε συνδυασμός τοπικής αναισθησίας με μέθη.

  • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Το Facelift μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες τεχνικές. Ο Πλαστικός Χειρουργός κρίνοντας με προσοχή και λεπτομέρεια τις ανάγκες της εκάστοτε περίπτωσης, μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη τεχνική. Γενικά, κάθε Facelift περιλαμβάνει τη δημιουργία κάποιων τομών στο τριχωτό μέρος της κεφαλής, στην προωτιαία περιοχή και στο πίσω μέρος των αυτιών ώστε να μην είναι ευδιάκριτες και να συμβάλλουν στην ανύψωση του δέρματος και τη σύσφιξη των υποκείμενων ιστών και μυών. Παράλληλα γίνεται η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και η απομάκρυνση του λιπώδους ιστού από την περιοχή του λαιμού. Τέλος, η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή των τομών.

  • Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής μπορεί να φύγει μετά από κάποιες ώρες από την κλινική, εάν έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία με μέθη, διαφορετικά, θα πρέπει να παραμείνει για ένα 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θα ήταν φρόνιμο ο ασθενής να διανυκτερεύσει στην κλινική ώστε την επόμενη ημέρα να του αφαιρεθεί ο σωλήνας παροχέτευσης. Το πρόσωπο του ασθενή, για 1 περίπου εβδομάδα θα φαίνεται παρουσιάσει οιδήματα και εκχυμώσεις. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί φόβο κι ανησυχία διότι σταδιακά, σε διάστημα 20 ημερών, θα υποχωρήσει με τη βοήθεια του ελαστικού επιδέσματος και τα αποτελέσματα θα είναι ήδη εμφανή. Παράλληλα θα του χορηγηθούν αναλγητικά για την αποφυγή οποιουδήποτε πόνου, μια ειδική κρέμα για την εξομάλυνση των ουλών και μετεγχειρητικές οδηγίες. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από 15 ημέρες. Η πλήρης ανάρρωση θα επέλθει μετά τον πρώτο μήνα.

  • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Κατόπιν ιατρικής σύστασης, ο ασθενής θα χρειαστεί να ξεκουραστεί για περίπου 1 εβδομάδα και να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να φοράει έναν ειδικό ελαστικό επίδεσμο στο πρόσωπό του προς αποφυγή τυχόν επιπλοκών. Με το πέρας των ημερών θα είναι σε θέση να επιστρέψει στον εργασιακό του χώρο και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

  • Αποτελέσματα

Το Facelift προσφέρει ένα «φρέσκο» αποτέλεσμα σε μόλις 1 μήνα και υπόσχεται μια πιο λαμπερή κι ανανεωμένη εικόνα που διαρκεί περίπου για 10 χρόνια ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος και τον τρόπο ζωής του υποψηφίου. Όσο πιο νωρίς πραγματοποιείται η επέμβαση, όταν η φθορά του χρόνου δεν έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η μέθοδος.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491