Τι είναι η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική αποτελεί μια χειρουργική μέθοδο της αισθητικής χειρουργικής που έχει στόχο να αποκαταστήσει κάθε δυσμορφία ή παραμόρφωση που παρατηρείται στην υποδομή του αυτιού (ώτα) και συγκεκριμένα στις περιοχές της έλικας, της ανθέλικας και του λοβού χωρίς να επηρεάζει την αίσθηση της ακοής. Πιο σπάνια η ωτοπλαστική μπορεί να αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις πλήρους ανακατασκευής του πτερυγίου του αυτιού.

Συνήθως η μέθοδος εφαρμόζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Τα πεταχτά ή αφεστώτα ώτα (η συνηθέστερη μορφή ανάπλασης)
 • Υπερτροφική κόγχη
 • Ελλιπής σχηματισμός της ανθέλικας

Η ωτοπλαστική μπορεί να βελτιώσει το σχήμα, τη θέση και το μέγεθος των αυτιών προσφέροντας ένα φυσικό αποτέλεσμα σε πλήρη αναλογία με το κεφάλι. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η διόρθωση των αυτιών είναι ικανή να επαναφέρει την χαμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ενός άνθρωπου που αντιμετωπίζει αισθητικό πρόβλημα και παλεύει με τα περιπαικτικά σχόλια της καθημερινότητας.

 • Αφεστώτα ώτα

Τα αφεστώτα ώτα, τα λεγόμενα «πεταχτά αυτιά», είναι η πιο συνηθισμένη γενετικής φύσεως δυσμορφία των αυτιών που μπορεί να κληρονομηθεί τόσο από τους άντρες όσο κι από τις γυναίκες. Πρόκειται για την αυξημένη απόκλιση του πτερυγίου από το κεφάλι, όταν δηλαδή αυτό εξέχει πάνω από 20 με 30 μοίρες με πρόσθια κατεύθυνση.

 • Σε ποιους απευθύνεται;

Αν και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, η ωτοπλαστική ενδείκνυται να γίνει από την ηλικία των 5-7 ετών, όταν η ανάπτυξη του πτερυγίου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Καθώς το πρόβλημα των αφεστώτων αυτιών γίνεται αντιληπτό νωρίς, η προσχολική ηλικία κρίνεται ως ιδανική προς αποφυγήν των κακεντρεχών σχολίων και πειραγμάτων που μπορούν να επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και να επηρεάσουν τον ψυχισμό του.

 • Υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη του πτερυγίου του αυτιού όταν η ωτοπλαστική γίνεται σε μικρή ηλικία;

Το αυτί είναι ένα όργανο που όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά, αυτό αναπτύσσεται σταδιακά. Η επέμβαση στα αυτιά δεν επηρεάζει την ανάπτυξη τους, διότι ο Πλαστικός Χειρουργός δεν παρεμβαίνει ανατομικά στο σκελετό του χόνδρου αλλά αναδιαμορφώνει μόνο τις περιοχές της έλικας, της ανθέλικας και του λοβού για να προσφέρει ένα αρμονικό και μόνιμο αποτέλεσμα.

 • Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο

Η συζήτηση με τον Πλαστικό Χειρουργό αποσκοπεί στο να εξεταστούν τα κίνητρα και οι προσδοκίες του ενδιαφερόμενου. Αφού αναλυθούν και εκτιμηθούν ως ρεαλιστικές οι προσδοκίες του, θα ακολουθήσει η λεπτομερής εξέταση του αυτιού, κατά την οποία θα τραβηχτούν οι απαραίτητες φωτογραφίες, και η ενημέρωση του σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές. Στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει σύντμηση απόψεων, μπορεί να οριστεί η ημερομηνία της επέμβασης και τα διαδικαστικά που προϋποθέτουν την επέμβαση.

 • Είναι επώδυνη η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Η ωτοπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση της Αισθητικής Χειρουργικής, στην οποία ο πόνος υποχωρεί σταδιακά με το πέρασμα των ημερών. Στόχος της είναι να πετύχει το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα με την ανατομική αποκατάσταση του πτερυγίου και χωρίς την αφαίρεση χόνδρων που μπορεί αργότερα να προκαλέσει μια εκ νέου δυσμορφία.

 • Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν;

Όταν ο Πλαστικός Χειρουργός είναι εξειδικευμένος και διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, είναι πολύ σπάνιο να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή όπως είναι η ασυμμετρία, η ήπια αιμορραγία ή φλεγμονή. Σε περίπτωση, βέβαια, που συμβεί κάτι παρόμοιο είναι άκρως αντιμετωπίσιμο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστούν πριν την ωτοπλαστική;

Πριν την ωτοπλαστική θα χρειαστεί να γίνει μια αναδρομή στο ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και γενικές εξετάσεις αίματος. Όλες οι εξετάσεις πραγματοποιούνται για προληπτικούς λόγους.

 • Πόσο διαρκεί η ωτοπλαστική και τι είδους αναισθησία απαιτείται;

Η ωτοπλαστική διαρκεί περίπου 1-2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της δυσμορφίας που υπάρχει και πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και μέθης ώστε τα άτομα να είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι και τις ασχολίες τους, κατόπιν φυσικά κάποιων ιατρικών οδηγιών. Ωστόσο, στην περίπτωση που η επέμβαση πραγματοποιείται σε παιδί, συνιστάται η χρήση γενικής αναισθησίας για να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός στον ψυχισμό του παιδιού μέσα από την χειρουργική εμπειρία του.

 • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Αρχικά σχεδιάζονται με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια τα σημεία που χρειάζονται αναμόρφωση. Στη συνέχεια, γίνεται μια ελλειπτική εκτομή στο πίσω μέρος του αυτιού, ώστε αυτή να μην είναι ορατή, και αφαιρείται το πλεονάζον δέρμα. Ακολουθεί η ανατομική μορφοποίηση του πτερυγίου. Στο τέλος, χρησιμοποιούνται διαδερματικά ράμματα που απορροφούνται εύκολα, κι έτσι ολοκληρώνεται η επέμβαση.

 • Μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αυθημερόν, αν έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία και μέθη, διαφορετικά με τη χρήση γενικής αναισθησίας συνιστάται η παραμονή του στο νοσοκομείο για μία ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής επιβάλλεται να φοράει έναν ελαστικό επίδεσμο για κάποιο χρονικό διάστημα και να ακολουθεί μια φαρμακευτική αγωγή όπως αντιβίωση και αναλγητικά για να υποχωρήσει το οίδημα και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα  λοίμωξης. Τα εξωτερικά ράμματα στην οπίσθια πλευρά των ώτων αφαιρούνται περίπου σε 7 ημέρες. Η ανάρρωση θα επέλθει σε περίπου έναν μήνα και η αισθητική εικόνα θα βελτιωθεί και θα αποκατασταθεί.

 • Σε πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Κατόπιν ιατρικής σύστασης ο ασθενής, είτε πρόκειται για ενήλικα είτε για παιδί, θα χρειαστεί να ξεκουραστεί για 1-2 εβδομάδες ανάλογα με τον τύπο του οργανισμού και την έκβαση της επέμβασης. Με το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες δείχνοντας την απαραίτητα προσοχή. Ο οργανισμός θα είναι σε πλήρη ανάρρωση σε μόλις 1 μήνα.

 • Αποτελέσματα

Ήδη με το πέρας των 2 εβδομάδων, τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Το οίδημα έχει υποχωρήσει από τα αυτιά και αρχίζει να φαίνεται η διαφορά με την προηγούμενη κατάσταση, στην οποία βρίσκονταν. Τα αυτιά είναι καλοσχηματισμένα και σε απόλυτη αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και το κεφάλι. Το αποτέλεσμα δείχνει φυσικό και είναι μόνιμο.

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα από τον Πλαστικό Χειρουργό Άκη Γ. Καραματσούκη.

Θα μας βρείτε στην οδό

ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ – Αβέρωφ 17, /  Τηλ.:22310 51054 / Κιν.: 6977 367 491
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Βασ.Σοφίας 93 & Σούτσου 1 /Τηλ.:2106468151 / Κιν.: 6977 367 491